Fake news! RTV Slovenija, Švedsko hvali kot državo, ki je še brez karantene, medtem pa je tam vse več okuženih in mrtvih.

Naša (leva) nacionalna TV, Švedsko, ki je edina Evropska država brez karantene, daje vzgled drugim državam?

“Fake news” nacionalne TV

S prispevkom o Švedski brez karantene je portal nacionalne TV dvignil mnogo prahu. Je to nameren prispevek, kot demanti temu, kar se dogaja pri nas, ali pa navaden “fake news” kot ga poznamo iz ameriških medijev?

Na Švedskem so tako prebivalci tudi ta velikonočni konec tedna posedali po kavarnah in lokalih v Stockholmu, ki ostajajo odprti – in polni. Odprti ostajajo tudi trgovine, vrtci, osnovne šole, telovadnice in športni objekti, pri čemer za te oblasti zgolj priporočajo “zdravo razdaljo“. Nemoteno delujeta tudi javni promet in splošno zdravstvo, vključno s preventivnimi pregledi, ki denimo pri nas povsem stojijo. Na nacionalnem portalu MMC razlagajo stanje na Švedskem.

Je pa Švedska zaradi svojega tveganega in spornega pristopa teh tednih, pogosta tarča domačinov, ki ji očitajo, da svoje državljane izpostavlja nevarnosti in jih izkorišča za nekakšne poskusne zajčke.

No, ni vse tako lepo in prav na Švedskem, kot poroča portal naše nacionalne TV. Agencija za javno zdravje Švedske (Folkhälsomyndigheten), sicer bolj pozno, vsem bolnikom s simptomi svetuje, da zmanjšajo tveganje za širjenje virusa z izogibanjem socialnim stikom. Tistim, ki so starejši od 70 let, svetujejo, da se izogibajo socialnim stikom, saj je starost eden od dejavnikov tveganja. Se pa ne glede na to, kaj piše naše nacionalna TV število okuženih in mrtvih na Švedskem povečuje.

Podatki o okuženosti na Švedskem in v sosednjih državah

Na Švedskem je do tega trenutka okuženih 10.483 ljudi, umrlo jih je 900. Na sosednjem Norveškem, kjer ukrepe imajo, je okuženih 6525 ljudi, umrlo jih je 128, na Finskem je okuženih še manj ljudi, 3064 in mrtvih je (le) 56 ljudi. S kakšno razlago potem naša nacionalna TV zagovarja ukrepe švedske vlade? Da švedska strategija dejansko deluje?

MG


Povezane objave

Brglez preko študentov nabiral poceni politične točke. Janša mu je povedal svoje.

Tu so neumnosti, ki sta jih Golob in njegova ljubica uprizarjala na dopustu, na ladji.

Pozor. Na upravnih enotah bodo stavkali do preklica. Tudi v Mariboru!