Glasbeni intervju, Mark Tivadar: “Brez harmonike bi se počutil, kot, da mi nekaj manjka.” 

V družbo portala e-Maribor.si smo povabili zanimivega gosta, ki letos praznuje 10 let svojega ustvarjanja, Marka Tivadarja. Pravijo mu prva harmonika Prekmurja. V tem času je se je nabralo veliko skladb pa tudi zanimivih dogodkov in predvsem nepozabnih veselic, katere v tam “korona” času najbolj pogreša. Kaj vse je povedal za naš portal e-Maribor.si?

Pravijo ti tudi prva harmonika Prekmurja. Letos praznuješ zanimivo obletnico, 10 let glasbenega ustvarjanja. Kdaj se je v bistvu začela tvoja glasbena pot?

Mark: Z glasbo se ukvarjam od mladosti. Ko sem napolnil 5 let, mi je babica kupila najprej prvo malo klavirsko harmoniko in nato še majhno klaviaturo. Star sem bil 7 let, ko sem začel obiskovati glasbeno šolo in tudi že takrat sem nastopal na različnih prireditvah, koncertih, raznih presenečenjih, zabavah.

Prihajaš iz Prekmurja, kjer harmonika ni tako pogosti inštrument. Zakaj torej harmonika?

Mark: Že kot otrok sem začutil, da mi je klavirska harmonika pisana na kožo. Brez harmonike bi se počutil, kot, da mi nekaj manjka. 

Katera je bila tvoja prva pesem?

Mark: Moja prva pesem je »Disco in harmonika« nastala je leta 2012 in zanj se je naredil tudi videospot. Sicer pa imam lepe spomine na svojo prvo pesem, ki bo prav tako stara 10 let

Koliko projektov si do sedaj naredil in koliko lastnih pesmi že imaš?

Mark: Za seboj imam veliko projektov. Sodeloval sem z različnimi televizijskimi in radijskimi postajami. Do sedaj sem izdal premierno tri projekte, enega pa tudi v nemškem jeziku. Ob tem tudi deset videospotov. Posnel pa sem blizu sto skladb.

Zelo dobro govoriš tudi Nemško. Koliko pesmi si posnel za avstrijski in nemški trg?

Mark: Res je. Imam za seboj blizu petdeset skladb, katere se predvajajo v tujini, ter na nastopih po Avstriji, Nemčiji, Švici.

Pri tvojem delu te podpira tudi družina. Glasbenik je tudi tvoj oče. Kako je nastopati skupaj z očetom?

Mark: Z mojim očetom je bilo vedno v veselje nastopati in še dan danes skupaj igrava in pojeva na raznih veselicah in praznovanjih. Ne smem pa pozabiti tudi na sestro Melanie Tivadar, s katero sva posnela skupno pesem »Kaj bi drug brez drugega«. Sicer pa se moram pohvaliti, da imam tudi narodno nošo, katero z veseljem oblečem na kakšnem nastopu, še posebej takrat, ko zaigram pesem Slovenija.

Obstaja kakšen nastop ali kraj, kjer ti je bilo do sedaj res najboljše?

Mark: V bistvu nebi izpostavljal nobenega kraja ali zabave posebej. Pomembno mi je le, da je super družba in da je žur do jutranjih ur.

Kot družina ste zelo povezani. Imate tudi svoj bife Tornado. Kako je biti gostinec in harmonikar?

Mark: Je malo zakomplicirano delati vse naenkrat, vsak posel ima svoja pravila. Normalno, če smo se odločili da bomo meli »Tornado bar« smo se mogli tudi v ta posel podat maksimalno. Tako se iz gostinca hitro lahko prelevim v muzikanta. Čakamo le še ugodno epidemiološko sliko, da se bodo v Tornado baru lahko pričele tudi zabave.

V kolikor se bodo zaradi koronavirusa umirile razmere, lahko pričakujemo kakšen koncert ob tvoji obletnici?

Mark: Koncert zagotovo bo, ko se bodo razmere s koronavirusom umirile. Nameravam ga izvesti v mesecu juniju letošnjega leta, v mojem Tornado baru v Bakovcih pri Murski Soboti. Koncert boste lahko videli tudi na televizijskih ekranih. Z mano pa bodo znani glasbeniki in komaj čakam, da bomo skupaj lahko zaigrali in proslavili 10 letnico moje glasbene poti.

 

Intervju pripravil Mitja Grmovšek, video iz TV oddaje Polka in majolka

Povezane objave

V Cirkovcah se je včeraj plesalo in pelo. Reportaža

V Cirkovcah danes praznuje kultura. Praznujejo 100 in 90 let

Ko ti slava stopi v glavo? Challe Salle dobil obisk policije zaradi kršenja JRM.

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več