Intervju! Domen Kljun: “Prepričan sem, da je slovenski narod še vedno močan!”

Domen Kljun, slika. zajem slike POP TV

V tokratnem nedeljskem intervjuju, prvem v let 2023, smo v našo družbo povabili Domna Kljuna. Preprostega fanta s Pustega Hriba pri Ortneku, v Občini Ribnica.  Domen prihaja s kmetije kjer se ukvarjajo s konjerejo in izdelovanjem lesenih kuhalnic. Pod eno streho živijo tri generacije. Poleg njega in žene Nine še njegova starša in mlajši brat ter stara starša. 

Domna smo tudi mi prosili, da odgovori na nekaj kratkih vprašanj. Z njim se je pogovarjal urednik portala e-maribor.si, Mitja Grmovšek.

Si veliki zmagovalec oddaje SIT, si kdaj pomislil, da boš postal pevski zmagovalec na tekmovanjih?

DOMEN: Nikoli nisem niti pomislil, da bi se kdaj udeležil takega tekmovanja. Prijavila me je namreč žena. A potem so se stvari obrnile, kajti postal sem polfinalist in na koncu tudi veliki zmagovalec.

Po zmagi si dejal hudomušno izjavo, da je končno zmagal naravni talent. Si s tem spodbudi tudi druge podobne talente, naj vztrajajo na svoji poti?

DOMEN: Takrat sem bi v zmagoslavni evforiji in dejal, da lahko zmaga tudi naravni talent, brez kakršne koli kariere ali šole petja, prav tako brez nastopov na takšnih ali podobnih odrih. Kar v bistvu še kako drži. S tem pa upam, da sem spodbudil podobne talente, da se prijavijo na takšna in podobna tekmovanja. Nikoli ne veš, kje te čaka sreča.

 

Domen Kljun

Kdo te je v bistvu spodbudil, da si se ti prijavil na tekmovanje?

DOMEN: Na tekmovanje Slovenija ima talent, me je prijavila žena Nina, za kar sem ji zelo hvaležen. Sicer me je prej vprašala, če me lahko prijavi, pa sem ji rekel: “Pa me daj, pa bomo potem videli kaj bo”. Na tekmovanje sem odšel tako, brez kakšnih koli pričakovanj.

Po končani osnovni šoli je Domen obiskoval srednjo šolo v Kočevju, smer mizar. »Ko sem končal šolanje, sem se takoj zaposlil in med delom nadaljeval izobraževanje. Sedaj sem zaposlen v KGZ Ribnica kot vodja nabave suhe robe in komercialist.« Pri dvajsetih letih je na eni od gasilskih veselic, ki jih je s prijatelji redno obiskoval, spoznal Nino. »Hitro sem vedel, da imava veliko skupnega. Takrat še ni vedela, da pojem, to je ugotovila čez nekaj časa.« Pri njegovih 23 letih sta se poročila, ob prihodu na njihovo kmetijo pa je Nina s sabo pripeljala še tri konje.

V domači vasici Pusti Hrib pri Ortneku si doživel topel sprejem. Kako so videli tvoj nastop domačini?

DOMEN: Smo mali, a zelo povezan kraj. Vsi se med seboj poznamo in smo prijatelji. Tako so prav vsi domačini dihali z mano na tekmovanju, ob uvrstitvi v polfinale in potem v finalu. Bil sem izredno vesel, ko so me cela vas pričakala. In takrat sem zares začuti, da sem zmagal na talentih.

Na tekmovanju si zapel slovensko pesem, kar je na žalost redkost. Je bila to zate prednost, ali slabost?

DOMEN: Pravzaprav je bilo to, da sem zapel slovensko pesem zame prednost. Prepričan sem, da je slovenski narod še vedno močan in da rad sliši slovensko petje in slovenske melodije, še posebej na takem tekmovanju, kjer ljudje odločajo, kdo je zmagovalec

Na družbenih omrežjih si prejel na tisoče čestitk, nekatere pa je zmotilo, da si se po zmagi zahvalil Bogu. Kaj porečeš na to?

DOMEN: Jaz sem veren. To mi ni težko priznati. Tako je tu v naši vasi. Mnenja sem, da ima prav vsak neko vero, ali veruje v boga, ali veruje v kakšne druge religije. Seveda je to odvisno od posameznika kaj in kako to čuti. če je koga to zmotilo, nimam nič proti, večine ljudi zagotovo ni.

Kaj tebi osebno pomeni zahvala Bogu?

DOMEN: To v bistvu taka zahvala ni nič takega. Nebi pa rad tega ravno izpostavljal. Če že stopim na oder se tako zahvalim bogu, kot tudi marsikomu drugemu. Če tako čutiš, ti pač to pomaga, se zahvališ in to to. 

Župan občine Ribnica, Samo Pogorelc je ob zmagi zapisal: “Ribničani ponosno praznujemo zmago zlatega glasu našega Domen Kljun, Slovenija ima talent. V zahvalo zmagovalcu za izjemen nastop in promocijo Ribnice smo izobesili čezcestni transparent. Skromnemu in izjemno srčnemu Domnu iz Pustega hriba je uspelo zmagati na talentih in hkrati povezati vse občane naše male dežele. Domen, čestitke za dvojni uspeh. Se že veselimo odmeva tvojega glasu.”

Napis za Domna, v občini Ribnica

Poješ tudi na koru. Večkrat zapoješ v družbi in tudi s kakšnim ansamblom.

DOMEN:  Na koru pojem bolj ljubiteljsko, tudi zato, da se lahko malo “podružim” s prijatelji. Sicer pa če je priložnost kdaj pa kdaj zapojem na kakšni zabavi, ali za rojstni dan, če je kakšna priložnost. Mogoče kdaj s kakšnim ansamblom na veselici zapojem. Se pa sedaj obeta malo  večja pevska kariera, če temu lahko tako rečem. Gre za snemanje mojega prvega avtorskega komada. Tako bom v začetku februarja, to že lahko povem, izdal mojo prvo pesem.

Katere so ti v življenju najbolj pomembne stvari poleg petja?

DOMEN:  Zagotovo je na prvem mestu moja žena Nina, pa družina, odnosi, pa seveda služba. Sicer pa je petje še vedno moj najljubši hobi. Seveda pa ne smem pozabiti tudi na konje, ki so v bistvu moja strast. Tako velik del prostega časa posvetim tudi njim.

Kaj boš storil z denarjem, ki pripada zmagovalcu tekmovanja SIT?

DOMEN: Nagrado, ki jo bom prejel, bom namenil gradnji hiše. Zaenkrat je to še vse v oblaku, bo pa zagotovo tudi nekaj denarja posvečenega moji pevski karieri, tako da se lažje uveljavim.

Hvala za intervju in veliko uspeha v življenju!

Hvala tudi vam!

 

Z Domnom se je pogovarjal Mitja Grmovšek. Slike: osebni arhiv Domna Kljuna in Facebook profil Domna Kljuna. Video: Radio Ognjišče.

Povezane objave

Danes bo ob 14.30 napeto pred RTV? Rupar pozval vodstvo, da se sooči s protestniki.

Janša: “Slovenski levičarji zbrani okrog vlade posnemajo Hitlerja?”

Tako se napajajo iz državnega denarja in si koregirajo plačo, neizvoljeni člani Levice.