Kaj se dogaja na intenzivnem oddelku UKC Maribor?

Intenzivna terapija. Kraj, kamor pridejo najbolj bolni. Ko kisikova maska ne zadostuje, ko pljuča ne zmorejo več, bolnike priklopijo na ventilator.

Kako je hudo na intenzivni terapiji Mariborskega UKC

Covid oddelek ni oddelek, ampak več oddelkov, hodnikov in sob, improvizirano preurejenih za zdravljenje življenjsko ogroženih bolnikov. Tu zelo dobesedno vidiš, kaj pomeni, da so zaradi epidemije ogroženi vsi ostali bolniki. Po kletnih hodnikih nas odpeljejo do prostorov, nad katerimi je napis “Oddelek za žilno kirurgijo”. Piše portal N1.

“Delo je drugačno, pacienti so težji. Večina pacientov na otroški kirurgiji je zdrava, potrebujejo le kirurški poseg. Tu pa je veliko bolj stresno, ker se ti lahko pacient poruši kadarkoli.” Najtežje je, pravi, ko kateri od bolnikov že skoraj okreva, a se nato zaplete. Covid-19 je zahrbtna bolezen.  “Zadnjič sem prišel v sobo bolnika, ki je že toliko okreval, da smo ga nameravali prestaviti na navadni oddelek. Bil je neodziven, nekaj časa smo ga oživljali. Utrpel je pljučno embolijo, tako veliko, kot je še nikoli nisem videl na slikanju. Še vedno se trudimo, še vedno se bori, da bi preživel. Star je 44 let.”

Bolniki na oddelku intenzivne terapije ležijo dolgo, nekaj tednov, tudi mesec dni. “Če je bolnik, ki je uspavan, mehanično ventiliran več kot dva tedna, opravimo traheotomijo. To je kirurška odprtina v sapniku, prek katere nadaljujemo predihavanje bolnika,” razloži vodja intenzivne enote UKC Maribor dr. Alenka Strdin Košir, za portal N1. Dolga intubacija in umetna koma namreč sami po sebi puščata posledice.

Naslednje besede, pa si velja zapomniti, (video N1)

P.M-

Povezane objave

Ko se v Mariboru pred tekmo srečata “viola” Kangler in “dragons” Aleš Hojs

Tradicionalno! Dobrote v Cirbeškem kotlu je kuhal tudi poslanec SDS, Franc Breznik.

Precej opiti levičar zmotil mobilno kavarno Zale Tomašič v Mariboru