Kako izbrati projektor za domači kino?

V kolikor obožujete filme ali radi spremljate največje športne dogodke, ste se verjetno že prišli v situacijo, ko ste si najnovejši film ali nogometno tekmo ogledali na velikem platnu. Za to ste imeli kopico možnosti, kot so na primer kino ali gledališke dvorane, nenazadnje pa tudi športne dvorane ali gostinski lokali, ko debata teče o športu. Morda ste se v takih trenutkih spraševali, kako bi bilo imeti veliko platno doma, da bi lahko take dogodke spremljali iz udobja svojega doma. Zdi se naravnost fantastično, da si na ogromno steno lahko projiciramo želeno vsebino.

A se za nakup projektorja niste odločili, ker niste vedeli kaj iskati in kako izbrati? Predvsem pa ste se morda bali, da bo cena previsoka, saj so še nekaj let nazaj solidni projektorji lahko dosegli vrtoglave vsote na računih. Lahko vas pomirimo, da zdaj temu ni več tako in, da lahko odlične projektorje dobite že za nekaj sto evrov. V kolikor bi radi izvedeli, na kaj morate biti pozorni pri nakupu, potem vas vabimo, da si preberete preostanek članka.

Vse kar vas loči od pristne navijaške izkušnje doma je torej projektor. Ne glede na to, da so televizije vsako leto večje, je spremljanje nogometne tekme na velikem platnu res sijajno. Naš prvi nasvet je zato usmerjen k ločljivosti. Načeloma velja, da je večja ločljivost tudi boljša, a naj vas to pretirano ne zavede. Saj je za dobro in pristno domačo izkušnjo dovolj, da imate srednje veliko ločljivost. Povedano drugače z ločljivostjo ne velja pretiravati, saj bo le res izostreno oko opazilo razliko med najboljšimi ločljivostmi. Premosorazmerno z ločljivostjo pa običajno raste tudi cena, a kljub temu lahko tudi pri boljših ločljivostih najdete nekaj ugodnih ponudb, ki so povsem primerne za vsak žep.

Drugi naš nasvet je usmerjen v to, da se izogibajte primerjav glede na kontrastno razmerje. S tem ne želimo povedati, da je nepotrebno v obzir vzeti ta parameter, ampak želimo izpostaviti, da ima vsak proizvajalec svoj način merjenja kontrastnega razmerja. Za uporabno merilo boste torej lahko izbrali kontrastno razmerje, ko boste našli želenega proizvajalca. Sicer vas bodo astronomska razmerja samo zavedla in lahko zapeljala na kriva pota.

Pred nakupom pa morate preveriti maksimalno življenjsko dobo žarnice. Ta je izražena v urah in vam pove kako pogosto bo potrebno zamenjati žarnico. To je še kako pomemben podatek, saj vam pove kakšne stroške lahko pričakujete z vzdrževanjem pri določenem načinu uporabe. Če nameravate projektor uporabljati le nekaj ur na teden ste lahko povsem mirni, saj bo žarnica brez težav preživela nekaj let. Če pa nameravate uporabljati projektor bolj pogosto, to je vsaj nekaj ur na dan, potem pa je zelo priporočljivo, da si omislite nakup projektorja, ki ima zelo dolgo maksimalno življenjsko dobo žarnice. Najboljši projektorji se lahko pohvalijo tudi s 50.000 urami življenjske dobe. To je več kot dva tisoč dni nepretrganega predvajanja.

Na kvaliteto predvajane slike bo vplivala tudi tehnologija, ki jo projektor uporablja. Na voljo so predvsem tri kategorije: LCD, LED in DLP. Če želite imeti najbolj ostro in precizno sliko, potem vam svetujemo, da se odločite za DLP. Roko na srce pa so vse tri tehnologije dovolj dobre za solidno kino izkušnjo doma.

Pomemben vidik pri nakupu projektorja ima tudi njegova glasnost. Bolje je, da se odločite za tišji projektor, ker boste sicer primorani povečati jakost predvajanja zvoka. Kljub temu pa so sodobni projektorji večinoma zelo tihi, predvsem v primerjavi z drugimi gospodinjskimi aparati.

V izbor pa je seveda potrebno vzeti tudi ceno izdelka. Za iskanje in primerjavo številnih projektorjev vam priporočamo spletno mesto ceneje.si. Tam boste namreč lahko s pomočjo filtrov hitro odkrili projektor, ki je kot nalašč za vaš dom, spletno mesto pa bo samodejno ponudilo najcenejšo možnost za nakup želenega izdelka. Na ta način boste lahko tudi prihranili svoj dragoceni čas.

Povezane objave

Golob je na vrtu utrgal cvetačo in to je glavna tema levih medijev? Odzivi

Namesto, da bi opravljal predsedniške dolžnosti, gre Golob raje v Dallas gledat Dončića.

Poglejte si te posnetke. Na Kaninu skoraj dva metra snega