Katastrofalna izguba: Milijon čebel umrlo zaradi napačne uporabe insekticida

Foto: Lukas (https://www.pexels.com/@goumbik/)

V hrvaškem Medžimurju se je nedavno zgodila tragedija za lokalne čebelarje – več kot milijon čebel je umrlo zaradi napačne uporabe insekticida s strani kmeta iz neposredne bližine. Kot poroča hrvaški portal N1, je kmet uporabljal dovoljen insekticid za škropljenje oljne ogrščice, vendar ga je uporabil napačno – škropil je rastlino med njenim razcvetom, namesto pred cvetenjem.

Posledice so bile katastrofalne za čebele. Več kot 200 čebeljih družin je umrlo, škodo pa je poročalo več kot 20 lokalnih čebelarjev. Inšpekcijski nadzor je potrdil, da je krivec kmet iz neposredne bližine, ki bo zaradi napačne uporabe insekticida dobil prekrškovni postopek.

To ni prvič, da se je na tem območju zgodila množična smrt čebel. Vendar pa je tokratna tragedija prišla ob najslabšem času, ko se čebele pripravljajo na pomembno obdobje paše.

Čeprav so uporaba insekticidov v nekaterih primerih nujna, pa je pomembno, da jih uporabljamo pravilno in skrbno, da se izognemo takšnim tragičnim posledicam. Lokalne skupnosti in čebelarji se lahko borijo proti množičnim smrtim čebel s promoviranjem trajnostnega kmetijstva in uporabo varnejših alternativ insekticidom, ki so manj škodljive za čebele in druge opraševalce.

Po podatkih Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) čebele oprašijo približno 75% svetovnih pridelkov hrane, vključno s sadjem, zelenjavo in oljnicami. Brez čebel bi bilo pridelovanje hrane manj produktivno, kar bi lahko privedlo do pomanjkanja hrane in večje cene hrane. Zato je zaščita čebel in drugih opraševalcev nujna za zagotavljanje trajnostnega kmetijstva in prehranske varnosti.

Povezane objave

Tragedija! V helikopterski nesreči sta umrla predsednik Irana in njihov zunanji minister.

Nov preobrat pri izginotju male Danke. V avtu, ki naj bi jo povozil, niso našli njenih sledi

Šokantno odkritje. Brat, osumljenega za umor male Danke, v priporu ni umrl naravne smrti