Kolumna Tim Rauter: Leve prevare twitter računov

Tim Rauter

Kolumna, piše: Tim Rauter

JE TWITTER RES POVSEM SVOBODNO OMREŽJE?

Rošada na Twitterju se nadaljuje. Potem, ko so 45. predsedniku Združenih držav in mnogim ameriškim konzervativcem na začetku letošnjega leta blokirali njihove uradne račune, je ta val prišel že do nas. Kot pravijo: »Kar se je zgodilo v Ameriki, se bo tudi pri nas.«, se prav vedno izkaže za natančnega. Potem, ko so za nekaj dni suspendirali Aleksandra Ranta, urednika Nove24TV ter raziskovalnega novinarja, Luka Perša, se je dim razkadil in izvedeli kdo točno stoji za tem.

Timotej Rauter

Twitter že leta briše objave in račune. Razlogov za to je več: za nekatere trdijo, da so lažni, ter da širijo lažno propagando, kar je v večini primerov njihovo opravičilo za izbris tistih, ki se z njimi ne strinjajo. Poleg tega tudi uveljavljajo nova pravila, med katerimi tudi prepovedujejo, da uporabniki pišejo, se pogovarjajo in poročajo o točno določenih temah, ki so ob tistem času pereče in niso dobre za določeno politično opcijo. Lep primer je prepoved o objavljanju kateregakoli dvoma o integriteti lanskih ameriških volitev.

Ob tem pa celo kršijo zvezno zakonodajo, imenovano »Section 230«, pod katero imajo družbena omrežja imuniteto pred raznimi tožbami, ki bi se nanašali na vsebino. Pod pogojem, da podjetje oziroma platforma ne moderira ali cenzurira objav svojih uporabnikov. Ker večina omrežij na spletu ta zakon krši, je predsednik Trump že pozimi leta 2020 napovedal razveljavitev te zakonodaje. Tudi sedanji predsednik Biden je obljubil prav enako, vendar osebno dvomim, da bo to uresničil, saj mu gredo mediji in omenjena omrežja »kar na roko«. Tudi naši mediji.

Potem, ko so se lani v Ameriki množično začeli protesti in nemiri, zaradi smrti Georga Floyda, se je v ospredje začela pojavljati domača teroristična organizacija ANTIFA (Antifašistično gibanje). Kmalu zatem smo tudi v Sloveniji dobili njihove ljubljence, ki zaenkrat na srečo samo delno imitirajo svoje vzornike.

Podobno se je tudi zgodilo pri nas z radikalizacijo nevladnih organizacij. Po vsem tem se je pa tudi pojavila cenzura na družbenih omrežjih. S pomočjo Filipa Dobranića Mukija in nevladno organizacija Danes je nov dan, ki jo neformalno vodi prav on so z operacijo »Twitter Brigade« na mednarodno korporacijo Twitter ovadili 24 računov. Pri tem projektu jim tudi neuradno pomaga zloglasni politični ekstremist Domen Savič. Kot trdijo na svojem Twitter profilu, jim je uspelo zablokirati 12 računov. Med njimi sta bila tudi oba novinarja, predsednik vlade Janez Janša je pa ta napad označil za neposredno ofenzivo na svobodno izražanje in tisk.

Ob tem se poraja tudi vprašanje, kdo in zakaj je ta »digitalni umor« naročil. Omenjena nevladna organizacija je med vladavino Marjana Šarca  prejela znaten znesek državnega denarja. Oba liberalna aktivista pa naj bi tudi zagovarjala in pomagala organizirati petkove proteste. Ko dobiš skoraj 40 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja v roku nekaj let, je lahko imeti neomejeno časa za rušenje tistih, ki bi ti »ugasnili pipico«. Dejanja, ki jih pečenjata “mlečni” Filip in “radikalni” Savič seveda nista legalna, zato je njuno hvaljenje na twitter profilu popolnoma neustrezno. A naj se ste zabava policija.

Suspenzov ter izbrise računov in objav bomo na družbenih omrežjih v prihodnosti videli še bolj pogosto, saj imajo te multinacionalke vedno večjo moč, ki se ji bo težko zoperstaviti. Družba postaja vedno bolj homogena prav zaradi takih, ki v kali zatrejo s tistim kar se ne strinjajo in označijo za »zelo nevarno družbi«. Da, Slovenija je leta zadaj kar se tiče tega, vendar pa tudi našim ekstremistom ni mar za družbo, ampak pridobivanje lastnih privilegijev.

Povezane objave

Kolumna: Tim Rauter: “Fašistoidna narodno zabavna glasba?”

Kolumna, Tim Rauter, Slovenska Palestina.

/KOLUMNA/ Tim Rauter: Uničiti ugled Slovenije, samo zato, da Janševa Vlada pade?

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več