Ministrica za notranje zadeve ne pozna niti lastnih zakonov? Je sploh primerna za to funkcijo?

slika, družbena omrežja

Ministrstvo za notranje zadeve je prejšnji teden umaknilo soglasje za prve tožbe, vložene zoper posameznike, za povrnitev stroškov policijskega varovanja na neprijavljenih protestnih shodih v zadnjih dveh letih.

Prav zanimivo je, da nova notranja ministrica Tatjana Bobnar ne pozna zakona o javnih zbiranjih, ki točno določa, pod kakšnimi pogoji lahko potekajo takšni in drugačni shodi in prireditve. In zakoni so seveda zato, da jih spoštujejo sleherni državljani in ne glede na to kateri politični opciji pripadajo. Očitno pa zakoni ne veljajo za tiste v svobodi.

V zakonu o zbiranju in javnih zborovanjih piše: Vsakdo ima pravico organizirati javne shode in javne prireditve in se jih udeleževati. Nikomur ni dopustno preprečevati udeležbe na javnem shodu ali javni prireditvi, razen v primerih, ki jih določa ta zakon. Zakon pa določa naslednje:

7. člen- Prijave shodov oziroma prireditev po tem zakonu sprejema policijska postaja, oziroma policijski oddelek ali policijska pisarna, na območju katere se organizira shod oziroma prireditev.

11. člen – Organizator shoda mora shod prijaviti najmanj tri dni pred dnevom shoda, organizator prireditve pa najmanj pet dni pred dnevom prireditve. Če organizator v določenem časovnem razdobju, ki ne sme biti daljše od šest mesecev, na istem kraju organizira istovrstne prireditve, katere je po tem zakonu potrebno prijaviti, lahko prijavo poda za vse prireditve v tem obdobju hkrati.

31. člen – Če organizator shoda oziroma prireditve ni prijavil, ali si zanjo ni pridobil dovoljenja, pa je dovoljenje potrebno, policija določi potrebno število policistov, ki spremljajo potek shoda oziroma prireditve. Vodja je dolžan za vzdrževanje reda upoštevati navodila in ukrepe policije.

32. člen – Če policija na kraju samem ugotovi, da je prišlo do neorganiziranega shoda, opozori udeležence, da shod ni organiziran po določbah tega zakona in da so dolžni upoštevati navodila in ukrepe policije. V kolikor na shodu pride do ravnanj, zaradi katerih je potrebno shod razpustiti, ga policija razpusti.

34. člen – Udeleženci shoda oziroma prireditve ali neorganiziranega shoda, ki je bil razpuščen, se morajo mirno raziti. Če se udeleženci ne razidejo, jih policija razžene

35. člen – Kadar je v primerih, določenih v 30. in 31. členu tega zakona na prireditvi potrebno sodelovanje policije, je organizator dolžan povrniti vse stroške, ki so v zvezi s tem nastali.

Zakon je torej jasen. Jasen za večino ljudi seveda. Očitno pa ga bo morala notranja ministrica še prebrati.

 

 

Povezane objave

Tako deluje leva demokracija. Z vsemi topovi nad Pašek Šetinc, Kordišu najnižja plača poslanca

Ministrica za zdravje pridno zapravlja naš denar. Najela agencijo za 111 evrov na uro!

Zalo Klopčič, levičarke že začele napadati, zaradi njenega prispevka o oddaji Prvič na RTVS

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več