Na izredni seji na RTV razpravljali o Tarči. Povedali pa nič pametnega.

slika: zajem zaslona

Zadnja Tarča na RTV Slovenija, v kateri so gostili državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja, je v javnosti naletela na buren odziv.

Izredna seja zaradi Tarče. A nobenega pravega učinka?

Oddaja Tarča, je zagotovo največja sramota slovenske televizije, kjer so se v zadnji oddaji, lotili Franca Kanglerja, čeprav so vsi postopki zoper njega na sodišču padli. Kako se lahko voditeljica postavi v vlogo sodnika in rablja obenem. So se pa včeraj na zaprti seji za javnost izrekli o Tarči na izredni seji komisije za informativne programe RTV Slovenija. Piše portal Slovenske novice

Slavko Kmetič, ki je bil pobudnik za izredno sejo, je dejal, da je bil ob ogledu oddaje šokiran, po njegovih besedah pa so se kmalu pojavili tudi burni odzivi gledalcev. »Bil sem v dvomih, kaj storiti, da bi se ogled tega javnega zavoda ohranil,« je dejal in dodal, da je bila oddaja po njegovem prepričanju v nasprotju zakonom o RTV, saj da se je televizija postavila v vlogo sodnika.

Zanimivo pa v.d. direktorja televzije Valentin Areh, ki trdi, da je gledal oddajo,  ne more oceniti, ali so bili podatki pravilni ali ne, ali so bili ovrženi. “Oddaja je delovala, jaz sem imel občutek kot gledalec, da so sodniki namerno spregledali kazniva dejanja gospodu Kanglerju in ga namerno oprostili.” In Arehu se, kot v.d. odgovornemu uredniku zdi nekaj normalnega, če v oddaji govorijo recimo o prisluhih, ki jih v bistvu sploh ni bilo in se “fejka” mariborski naglas. Nič čudnega, da je Areh še vedno le v.d. direktorja.

»Če je bil Kangler v vseh 26 postopkih oproščen, velja za nedolžnega. Če je bilo v teh sodnih postopkih kar koli narobe, se na televizijo ne kliče on, temveč tisti, ki so za te postopke odgovorni.” Pravi Programski svetnik Ivan Štuhec  Ti bi naj bili na vrsti zdaj v drugi oddaji. 

Tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski (na srečo bo kmalu zamenjana) je poudarila, da mora javni medij ravnati odgovorno in pri tem upoštevati protokol. Mnenje o tem, ali so bila ta merila spoštovana, pa si bo lahko ustvarila šele, ko bo predvajan tudi drugi del oddaje. “Dokler ne dobim vseh informacij, ne bi želela soditi.” Je dejala in našla dober izgovor, da se ji ni treba opredeljevati.

A bistvo Tarče, kot smo jo videli prejšnji teden je diskreditacija nekdanjega mariborskega župana in sedanjega državnega sekretarja Franca Kanglerja. Ne smemo pozabiti, da Kangler namerava kandidirati za poslanca na listi “Povežimo Slovenijo” in da taki očitki listi le škodijo, kar pa dobro vedo tudi v Tarči. Odnos voditeljice do gosta in ustvarjanje novega sojenja je kratko in malo nezaslišano. 

Tako so lani v oddaji Tarča lagali tudi o našem mediju e-maribor.si, ki ga je voditeljica označila celo za “marginalni” medij in mu posledično naredila veliko poslovno škodo. Seveda pa se ni lotila levih medijev, ki ne zaslužijo niti imena, da so medij in ne dosegajo niti 10.000 edinstvenih ogledov na mesec. 

In dokler bodo na RTV take oddaje, kot so Tarča in podobne, narejene zato, da namerno blatijo določene ljudi, potem na RTV ne bo nič boljše in bodo novinarji še vedno z miselnostjo polpretekle zgodovine in s kumrovško šolo, le bleda senca normalnega novinarstva. Za naš denar seveda!

Povezane objave

Ko Zala Klopčič razkrije identiteto skrajnega levičarja Vajgla in ga utiša

Brglez po tiho že išče novo službo. Se mu obeta še tretji politični poraz?

Poglejte si to dvoličnost ministra Mesca. Naplahtal številne okoljsko zavedne Slovence?