Na TV Slovenija kar v srbskem jeziku in ob srbski zastavi voščili pravoslavno veliko noč

Zajem slike, TV Slovenija

Danes v nedeljo 15. aprila pravoslavni verniki praznujejo veliko noč. Tako, kot za kristjane je praznik pomemben tudi za pravoslavce.

Tudi za pravoslavce je praznik velika noč izrednega pomena. Pravoslavci sicer v cerkvi niso deležni blagoslova hrane, kot katoliki, prav tako hrano v cerkev ne nosijo. Ko pridejo iz cerkve domov domov se peče svinjina, jagnjetina, režeta se suho meso in domači sir. Glede hrane pa obstaja le ena omejitev – zajtrk se vedno začne s pirhi.

Tudi v Sloveniji danes praznujejo pravoslavci. In njihovo praznovanje je obeležila tudi TV Slovenija z voščilom. Kar sicer prav.

Veliko ogorčenih ljudi, ki so nam pisali, pa je zmotilo, da je bilo voščilo izrečeno v srbskem jeziku ob srbski zastavi. Pri nas živi tudi veliko Ukrajincev, Makedoncev in ostalih narodov, ki so prav tako pravoslavni verniki, zato je bilo tako poveličevanje v srbskem jeziku ob srbski zastavi naravnost nedopustno. V Sloveniji namreč nimamo srbske manjšine ali česa podobnega.

Kaj so nam na TV Slovenija s srbskim voščilom hoteli povedati? Da tudi Srbi plačujejo prisiljeno naročnino, ali pa so taka voščila v svobodi nekaj normalnega? Torej recimo, lahko pričakujemo drugo leto 10. februarja tudi kitajsko novoletno voščilo, v kitajskem jeziku in kitajski zastavi?

Tudi z našega uredništva pa pravoslavnim vernikom čestitamo ob veliki noči.

Povezane objave

Nova levičarska moda? Po petju Klakočar Zupančičeve, zapela še predsednica države? #video

Komu se meša? Na POP TV za ponedeljek napovedali minus 2 stopinji celzija?

Tako pa je mlada harmonikarica zaigrala s prevezo čez oči znano Miheličevo skladbo

6 komentarjev

anastasia 16. 04. 2023 - 9:36
Nic nimam proti voscilom, nasprotno! A spostuje se naj drzava, v kateri se to izreka in njena zastava!
Ostri Franc 17. 04. 2023 - 5:18
Vse čestitke za pravoslavni praznik.živimo v Sloveniji in tu je Uradni jezik Slovenščina.Res smo rojeni hlapci in željni tujega gospodarja.
Nata 24. 04. 2023 - 6:53
Željni smo ugodnosti, ki jih morda potem dobimo. . . .
Pepe Vasjebe 17. 04. 2023 - 15:28
Ha ha ha, Počakajte ko SLOBODA enkrat zavlada na RTV SLO. Bodo še Božič voščili po rusko in ob ruski zastavi ne samo pravoslavno Veliko Noč. Aja pa kristjane v Sloveniji bodo čisto prezrli!
Miro Novak 18. 04. 2023 - 4:00
Slišal sem, da bodo v kratkem popravki tudi v naši abecedi. Dodali bodo namreč še črke ć, đ in še kaj.
Nata 24. 04. 2023 - 6:51
Samo čivk. . . . . . .veliko jih je in mnogi slovenskega jezika ne razumejo, ali pa ne želijo razumeti. . . . . .
Dodaj komentar