Na TV Slovenija kar v srbskem jeziku in ob srbski zastavi voščili pravoslavno veliko noč

Zajem slike, TV Slovenija

Danes v nedeljo 15. aprila pravoslavni verniki praznujejo veliko noč. Tako, kot za kristjane je praznik pomemben tudi za pravoslavce.

Tudi za pravoslavce je praznik velika noč izrednega pomena. Pravoslavci sicer v cerkvi niso deležni blagoslova hrane, kot katoliki, prav tako hrano v cerkev ne nosijo. Ko pridejo iz cerkve domov domov se peče svinjina, jagnjetina, režeta se suho meso in domači sir. Glede hrane pa obstaja le ena omejitev – zajtrk se vedno začne s pirhi.

Tudi v Sloveniji danes praznujejo pravoslavci. In njihovo praznovanje je obeležila tudi TV Slovenija z voščilom. Kar sicer prav.

Veliko ogorčenih ljudi, ki so nam pisali, pa je zmotilo, da je bilo voščilo izrečeno v srbskem jeziku ob srbski zastavi. Pri nas živi tudi veliko Ukrajincev, Makedoncev in ostalih narodov, ki so prav tako pravoslavni verniki, zato je bilo tako poveličevanje v srbskem jeziku ob srbski zastavi naravnost nedopustno. V Sloveniji namreč nimamo srbske manjšine ali česa podobnega.

Kaj so nam na TV Slovenija s srbskim voščilom hoteli povedati? Da tudi Srbi plačujejo prisiljeno naročnino, ali pa so taka voščila v svobodi nekaj normalnega? Torej recimo, lahko pričakujemo drugo leto 10. februarja tudi kitajsko novoletno voščilo, v kitajskem jeziku in kitajski zastavi?

Tudi z našega uredništva pa pravoslavnim vernikom čestitamo ob veliki noči.

Povezane objave

Zmago Jelinčič se je pošalil iz Tanje Fajon! Je to njen diplomatski sprejem na Brdu?

Tako približno potekala “depolitizacija” in “osvoboditev” naše RTV? (video)

Tako je Žan Mahnič zaprl usta Leni Grgurevič (video)

6 komentarjev

anastasia 16. 04. 2023 - 9:36
Nic nimam proti voscilom, nasprotno! A spostuje se naj drzava, v kateri se to izreka in njena zastava!
Ostri Franc 17. 04. 2023 - 5:18
Vse čestitke za pravoslavni praznik.živimo v Sloveniji in tu je Uradni jezik Slovenščina.Res smo rojeni hlapci in željni tujega gospodarja.
Nata 24. 04. 2023 - 6:53
Željni smo ugodnosti, ki jih morda potem dobimo. . . .
Pepe Vasjebe 17. 04. 2023 - 15:28
Ha ha ha, Počakajte ko SLOBODA enkrat zavlada na RTV SLO. Bodo še Božič voščili po rusko in ob ruski zastavi ne samo pravoslavno Veliko Noč. Aja pa kristjane v Sloveniji bodo čisto prezrli!
Miro Novak 18. 04. 2023 - 4:00
Slišal sem, da bodo v kratkem popravki tudi v naši abecedi. Dodali bodo namreč še črke ć, đ in še kaj.
Nata 24. 04. 2023 - 6:51
Samo čivk. . . . . . .veliko jih je in mnogi slovenskega jezika ne razumejo, ali pa ne želijo razumeti. . . . . .
Dodaj komentar

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več