Pri nas dela kar 48.441 tujcev. Največ iz Bosne, Kosova in Srbije

Ohlapen zakon, zakona o tujcih v našo državo vsak dan naplavi veliko število tujcev, predvsem iz nekdanjih republik bivše skupne države. Tudi glede jezika smo precej ohlapni, saj ti tujci predvsem ne znajo slovensk

Lani je bilo v Sloveniji izdanih neverjetnih 48.441 soglasij in delovnih dovoljenj za zaposlitev in delo tujcev, ker je za dvo-milijonski narod res nekaj neverjetnega. Nabor držav, od koder prihajajo tujci, ki so našli delo v Sloveniji, je sicer pester, a prevladujejo narodi iz bivše skupne države. Tu so ržave z največ izdanimi  dovoljenji za delo v Sloveniji. Na seznamu je kar 43 držav.

Po veljavnem zakonu o tujcih lahko tujec pri nas za delo prejme delovno vizo oz. enotno dovoljenje za prebivanje in delo, ki se prvič izdaja največ za eno leto, nato pa se lahko podaljšuje za dobo dveh let, vse dokler tujec ne izpolni pogojev za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje, torej po petih letih neprekinjenega prebivanja v RS.

Največ jih je prišlo, sicer pričakovano, iz BiH (19.825), sledi Kosovo (14.927) in Srbija (5.780), Severna Makedonija (3.343), Turčija (1.166), Rusija (660), Črna gora (357)  Kitajska (332), Indija (322). Med tujci, ki so dobili dovoljenje za delo v Sloveniji, so tudi državljani tistih držav, od koder jih je prišlo vsaj sto, to so Albanija, Bangladeš, Belorusija, Nepal, ZDA in zaradi vojne zadnje čase tudi Ukrajina.

In zakaj  v Sloveniji dela toliko tujcev? Očitno postaja naša država “meka” za vse tujce tudi zaradi ohlapne zakonodaje tudi pri znanju slovenskega jezika v marsikaterem poklicu. Če hočemo čez leta ohraniti slovenski jezik, našo kulturo, predvsem pa narod kot tak, bo v zakonodaji potrebno marsikaj spremeniti?

Povezane objave

Izvedeli smo, kam z nacionalke odhaja Luka Svetina.

Janša udaril po mizi. Razkurila ga je nova uredba vlade. Zato poziv: “21. marca vsi na Kongresni trg!”

Naši šampionki, Niki Križnar finski organizatorji niso zavrteli Zdravljice! (video)

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več