Oboževalci Abbe žalujejo ob smrti neverjetnega glabenika

Vir slike: BBC; Lasse Wellander (levo) nastopa z Abbo na odru leta 1980.

V 70. letu starosti nas je zapustil Lasse Wellander, znan švedski glasbenik in kitarist, ki je pustil neizbrisen pečat na švedski glasbeni sceni. Novico o njegovi smrti je sporočila njegova družina, ki je izrazila globoko žalost ob izgubi ljubljenega moža, očeta, brata, strica in dedka. Lasse je bil poleg tega, da je bil neverjeten glasbenik, tudi skromen in poln ljubezni do svojih najdražjih.

Svojo kariero je začel v 70. letih, ko se je pridružil švedski skupini Abba kot glavni kitarist na njihovih glasbenih albumih. Z njimi je nato odšel tudi na več turnej v letih 1975, 1977, 1979 in 1980. Po razpadu skupine je še naprej sodeloval z Björnom Ulvaeusom in Bennyjem Anderssonom ter izdal sedem samostojnih albumov, od katerih sta se dva uvrstila na lestvico Top 40 albumov. Njegovo glasbeno delo je bilo nagrajeno z več nagradami, med drugim s spominsko nagrado Albina Hagströma leta 2005 ter s prestižno posebno nagrado Zveze švedskih glasbenikov Studioräven Award za svoje življenjsko delo leta 2018.

Lasse-Wellander

Lasse Wellander je bil eden najbolj zaželenih švedskih session glasbenikov, ki je s svojim delom navdihnil številne glasbenike in oblikovalce zvoka v Švedski in po svetu. Njegova dediščina bo ostala živa v glasbi, ki jo je ustvaril, ter v spominih tistih, ki so ga imeli priložnost spoznati in deliti z njim svojo glasbeno strast.

asse Wellander je bil znan kot kitarist, skladatelj ter session glasbenik. Sodeloval je v številnih glasbenih projektih in produkcijah ter prispeval k zvoku mnogih uspešnih glasbenih izvajalcev in skupin v Švedski in drugod po svetu. Njegova glasbena kariera se je raztezala več kot 40 let in je vključevala sodelovanje z različnimi glasbeniki in skupinami, vključno s švedsko pop ikono Carolo, švedsko rock skupino Roxette ter švedskim pevcem in skladateljem Tedom Gärdestadom.

Wellander je poleg tega imel vlogo mentorja in vzornika številnim mladim glasbenikom v Švedski. Njegova glasbena kariera je bila prepoznana tudi s strani glasbene industrije – prejel je številne nagrade in priznanja, med drugim spominsko nagrado Albina Hagströma, ki jo podeljuje Kraljeva švedska glasbena akademija, ter posebno nagrado Zveze švedskih glasbenikov Studioräven Award za svoje življenjsko delo.

Povezane objave

Slovenija ima talent razburja. V finalu je ni, ker jo uči Alenka Gotar?

Slovenska narodno-zabavna glasba žaluje. Umrl je nekdanji trobentar Štirih Kovačev

Saj ni res pa je! TV Slovenija ukinja oddajo s slovensko glasbo: ” V petek zvečer!”

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več