Odlično! Slovenija “poletela” do nove zlate medalje!

Slovenska reprezentanca, slika twitter

Na olimpijskih igrah na Kitajskem se pravkar prvič v zgodovini tekmovanja za odličja skupaj borijo smučarski skakalci in skakalke.  

Ženski del ekipe sestavljata olimpijska prvakinja Urša Bogataj in bronasta Nika Križnar, moški del pa prav tako najvišje uvrščena skakalca s posamične tekme Peter Prevc, ki je zasedel nehvaležno četrto mesto, in Timi Zajc, ki je bil v nedeljo deveti.

Na tekmi nastopa deset ekip, varovanke in varovanci Zorana Zupančiča in Roberta Hrgote imajo številko devet. Nastopali so še Kitajci, Kanadčani, Čehi, Rusi, Poljaki, Japonci, Norvežani, Nemci in Avstrijci. 

Slovenski skakalci so sicer na ekipnih tekmah (moštvenih) na OI osvojili dve odličji. Matjaž Debelak, Miran Tepeš, Primož Ulag in Matjaž Zupan so bili na veliki skakalnici v Calgaryju leta 1988 srebrni, Peter Žonta, Primož Peterka, Robert Kranjec, Damjan Fras pa so bili na veliki skakalnici v Salt Lake Cityju leta 2002 bronasti.

Slovenci so na tekmi, ki so jo zaznamovale številne diskvalifikacije (v prvi seriji so bile diskvalificirane Sara Takanaši, Daniela Iraschko-Stolz, Katharina Althaus, v finalu pa obe norveški skakalki), zanesljivo opravili s tekmeci. Drugi Rusi so zaostali več kot 110 točk, presenetljivo tretji Kanadčani pa več kot 150 točk. Slovenci bi, tudi če ne bi bilo nobene diskvalifikacije, zmagali. Bogatajeva ima dve zlato olimpijski odličji, Peter Prevc je postal prvi Slovenec, ki je na zimskih OI osvojil celoten komplet odliči. Zimski krog slovenskih olimpionikov. 

Povezane objave

Zasedba FDV – družinski posel družine Vajgl?

Ko se v Mariboru pred tekmo srečata “viola” Kangler in “dragons” Aleš Hojs

Mirko Mayer je tokrat brcnil v temo. Janša mu je povedal svoje.