Po Lentu. Odgovornost za letošnji Lent nosi župan! Kdaj ga bodo ljudje pozvali k odstopu?

Festival Lent, ognjemet v prejšnjih letih (foto: Maribor Pohorje)

Okrnjeni Lent, ali Lent duhov, tako nekako bi lahko dejali za letošnji festival. Sedaj ko ga je konec, so organizatorji izpostavili pluse in minuse. Največji krivec za takšen Lent, pa je zagotovo župan Arsenovič, ki je želel drugačen Lent.

Lent, eno samo razočaranje

Zakaj se je v delo organizatorjev vmešal župan? Ker z Lentom ne bodo nič zaslužile njegove gostilne? Festival nekateri primerjajo z otrokom, ki mu starši nočejo dati žepnine, hkrati pa mu ne dovolijo delati preko študentskega servisa.

Letošnji Festival Lent je mnoge razočaral zaradi obljube, ki jo festival nosi v svojem imenu – sam Lent se je namreč prelevil v promenado duhov. Organizatorji v Narodnem domu so bili sicer zadovoljni z obiskom na prizoriščih, a nezadovoljni s samo promenado, kjer si lahko sprehajalce preštel na prste dveh rok. Nezadovoljni so bili tudi s postavitvijo glavnega odra, ki je namesto na Dravi, svoje mesto našel na Trgu Leona Štuklja.

Tu je bil tudi tudi okrnjen Art kamp, ki je bil letos postavljen na betonsko promenado Mestnega parka. Zahteve naravovarstvenikov še nekako razumejo, a nikakor se niso strinjali z zahtevami glede zgornjega dela, kjer je na mestu nekdanjih bazenov obratoval lokal. Na Art kampu niso smeli postaviti niti knjižnice pod krošnjami, češ da se s tem uničuje mikrokoreninski sistem dreves, zato so se snovalci šalili, da bi lahko namesto težkih romanov “ala” Dostojevski na police raje položili ljubezenske šlagerje z mehkimi platnicami. Morda pa utegne pozitivno spremembo prinesti načrtovana prenova promenade v Mestnem parku.

Se je pa pri tem pojavila še ena županova neumnost: ideja o Festivalu Lent, ki ga župan  želi raztegniti čez vso poletje. A mogoče Arsenovič ni vzel v obzir , da si ljudje zaslužijo tudi letni dopust in bi potemtakem njihovo delo moral prevzeti nekdo drug. Prav tako večina festivalskih odrov sploh ni v lasti Narodnega doma, ampak so najeti. Najeta je tudi vsa oprema, najem pa je potrebno plačevati po dnevih in to nikakor ni poceni!

Župan  je letos prav tako nasprotoval kakršnimkoli stojnicam ali šotorom s hrano in pijačo, ki bi onemogočali neposreden pogled na Dravo. V Narodnem domu so želeli pojasniti, da so od ponudnikov hrane in sponzorjev tudi finančno odvisni, a žal neuspešno. Pogled na promenado Lenta ponoči je bil posledično srhljiv. Letos so se obiskovalci dodobra zaužili pogleda na reko Dravo. Piše Maribor24.

Občina kot ustanoviteljica Festivala Lent, Lentu odreka normalno delovanje. To je možno samo v Mariboru! Medtem, ko si je Arsenovič na Lentu ogledoval ulična gledališča, katerih sploh ni bilo, bi bilo boljše, da bi sedel le v pisarni.

Zaradi letošnjega Festivala Lent jih je veliko, ki so se naj pripravljali čez leto, izgubilo možnost zaslužka. A na koncu ni zaslužil ne študent in konec koncev niti država.

Župan pa naj se ne vmešava v stvari, na katere se ne spozna in naj organizacijo festivala prepusti tistim, ki zadeva obvladajo. Festival Lent ni vodenje gostilne. Festival Lent je veliko več!

M.G.

Povezane objave

V petek bo domače in veselo na Zgornji Polskavi. Pride tudi Alfi Nipič

Sredi Maribora, angleško-hrvaški plakat kot v posmeh slovenščini?

Pozor. Na upravnih enotah bodo stavkali do preklica. Tudi v Mariboru!