Pozor. Prihajajo višje cene. Dražje se boste greli z lesno biomaso!

drva, peleti

Slovenijo čakajo jesenske podražitve. Dražje bo elektrika, zemeljski plin, paleta drv, kurilno olje in tako dalje. Nekaj podražitev bo že jeseni, nekaj pa ob začetku leta 2024.

 

Če za električno energijo in zemeljski plin velja, da se bodo podražili januarja 2024, pa to ne velja za recimo za pelete, paleto drv  in ostalo.  Višjim cenam, so torej prepuščeni vsi, ki svoje domove ogrevajo z lesno biomaso.

 

Cene peletov razreda A1, z ustreznimi certifikati in prevozom so od 450 do 500 evrov za tono. Na trgu so tudi bistveno dražji peleti, za tono je treba plačati tudi 600 evrov in več. Podražila so se recimo tudi bukova drva.  Za paleto, na kateri je oziroma naj bi bilo zloženo 1,7 ali 1,8 prostorninskega metra suhih drv, so cene od 250 pa celo do 350 evrov. Drva so dražja od 14 do kar 25 odstotkov.  Piše portal Žurnal24.

 

 

Nižje cene najdete pri zasebnih ponudnikih, ki drva naročniku običajno pripeljejo sicer v razsutem stanju. Na podeželju za prostorninski meter računajo od 75 do 90 evrov, v urbanih središčih pa od 100 do 120 evrov. To so cene za metrska drva, če naročnik želi, da jih razžagajo na pol metra ali celo 30 centimetrov, pa je cena verjetno tudi višja. 

 

Pod svobodo se torej ne splača greti z lesno biomaso?

Povezane objave

Na pogovorni večer v Narodni dom v Maribor prihaja Janez Janša.

To se je včeraj dogajalo na avtocesti. Poglejte kaj je počel voznik avtobusa

Pozor! Danes možni siloviti nalivi, močni sunki nevihtnega piša in toča