Predstavljamo Milana Zvera, Evropskega poslanca in nosilca liste SDS – SLS

Predstavljamo Dr. Milana Zvera. Evropskega poslanca SDS, ki bo ravno en dan pred Evropskimi volitvami praznoval svoj 57. rojstni dan. Človek z velikim pogumom in političnim znanjem. Štajerec iz Slovenskih goric. 

Kdo je Milan Zver?
Dr. Milan Zver je poročen, oče dveh hčera in dedek dveh vnukov in vnukinje. Rodil se je 25. maja 1962 v Ljubljani. Osnovno šolo je obiskoval v Destrniku, gimnazijo pa na Ptuju. Diplomiral je leta 1987 na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo na ljubljanski univerzi in se kot mladi raziskovalec zaposlil na isti fakulteti ter uspešno dokončal magistrski  in doktorski študij. Junija 1999 je bil dr. Zver habilitiran kot visokošolski učitelj za področje družboslovja in postal predavatelj in nosilec predmeta sociologija na visokošolskem in univerzitetnem programu na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru in na ljubljanski Fakulteti za policijsko-varnostne vede, ki je sicer članica Univerze v Mariboru.

Kakšna je Zverova politična aktivnost?

Poleg uspešne akademske kariere je bil dr. Zver dejaven v strokovnem, družbenem in političnem življenju. Milan Zver Je avtor številnih knjig. Zadnja z naslovom 30 let zvestobe Sloveniji je bila  izdana letos ob 30. obletnici nastanka danes največje slovenske politične stranke SDS.

Dr. Zver je podpredsednik Slovenske demokratske stranke in predsednik Odbora za zunanje zadeve pri Strokovnem svetu SDS. Poklicno politično pot je začel leta 1992, ko se je zaposlil na Vladi RS pri njenem podpredsedniku dr. Jožetu Pučniku.
V letih od 2004 do 2008 je bil dr. Zver minister za šolstvo in šport v vladi Janeza Janše. V času slovenskega predsedovanja Evropski uniji v prvi polovici leta 2008 je dr. Zver vodil Evropski svet za izobraževanje, mladino in šport. Kot minister za šolstvo in šport je dr. Zver za številne projekte uspel pridobiti veliko evropskih sredstev.

Z njegovo pomočjo je bil zgrajen nordijski center Planica, veslaški center Bled biatlonski center Pokljuka, tekaški center Zreče, Ljudski vrt v Mariboru, mnoge šole in druga infrastruktura. Z evropskimi sredstvi se je tako v času ministra dr. Zvera zagotovilo tudi ogromno novih delovnih mest.

Kaj Milan počenja v prostem času?

V prostem času rad posluša glasbo, igra tenis in šah. Je navdušen športnik, predvsem pa tudi ljubitelj nogometa, košarke in smučanja. Z veseljem tudi kuha in poprime za delo okoli hiše.

Dr. Milan Zver je tudi Evropski poslanec. Kakšna je njegova vloga v Evropskem parlamentu?

Dr. Zver je poslanec Evropskega parlamenta od leta 2009 in je bil zadnjih deset let tudi vodja slovenske delegacije pri Evropski ljudski stranki. Dr. Zver je član odbora za kulturo in izobraževanje, bil je član specialnega odbora za terorizem in je nadomestni član odbora za regionalni razvoj ter delegacije pri parlamentarnem odboru EU-Črna gora. Dejaven je tudi v delegaciji za odnose z Združenimi državami Amerike. 

Kakšno je bilo delo dr. milana Zvera v Evropskem parlamentu
Evropski parlament zahteva resno in trdo delo. predvsem pa poznavanje rezličnih področij in jezikov. Prav zato se dr. milan Zver v Evropskem parlamentu tako dobro znajde.
Od leta 2015 je dr. Zver glavni poročevalec Evropskega parlamenta za Erasmus+, enega najuspešnejših programov Evropske unije za mlade, izobraževanje in usposabljanje ter  šport. V okviru te funkcije je dr. Zver pripravljal zakonodajo o programu Erasmus+, in  sicer prvič za obdobje 2014-20, v katerem je program vreden 15 milijard evrov, drugič  pa za obdobje 2021-27, v katerem se bo na podlagi močnega mandata Evropskega  parlamenta lahko pogajalo za do 45 milijard evrov težak proračun, ki ustreza kar trem  slovenskim letnim proračunom Slovenija pa bo lahko iz tega naslova prejela do 300 milijonov evrov. 
Dr. Zver je dosegel, da se je iz programa odstranilo nepotrebne birokratske ovire in pretirano administracijo, z nekaterimi poenostavitvami se bodo tako lahko za sredstva v omenjenem programu potegovali mnogi, ki se morda prej za kaj takšnega niso odločili. Pozitivne posledice čutijo tako tisti, ki se v program vključijo (imajo boljše zaposlitvene možnosti, več kompetenc, se tudi bolj družbeno in politično angažirajo), pa tudi univerze,  lokalne skupnosti, v katerih živijo ter seveda gospodarstvo. Dr. Zver je še posebej vesel, da je uspel zagotoviti  sredstva tudi za nekatere nove pod-programe, kot so OdkrijEU in Odlične univerze, s čimer bodo evropske univerze lahko postale tudi bolj konkurenčne.
Tudi sicer je dr. Zver v svojem mandatu deloval predvsem na področju mladinske politike in je leta 2015 za zaposlovanje mladih v Evropski uniji priskrbel povišanje proračuna za 1 milijardo evrov, Slovenija pa  je iz tega naslova dobila 2,7 milijonov evrov.

Kakšni so še dosežki Milana Zvera v iztekajočem se mandatu v Evropskem parlamentu?Med velike uspehe tega mandata seveda prištevamo poimenovanje dvorane v Evropskem parlamentu po očetu slovenske državnosti dr. Jožetu Pučniku. To je bilo simbolno izjemno pomembno dejanje tako za Slovenijo kot za Evropsko unijo. Po dolgotrajnem večstopenjskem postopku je dr. Zveru uspelo, da so dr. Jožeta Pučnika postavili ob bok drugim velikanom evropske politične zgodovine.
Ob tem je treba izpostaviti tudi varnostne izzive, s katerimi se Evropa sooča v zadnjem času. Teroristične grožnje, ilegalne migracije, radikalizacija nekaterih posameznikov so tiste teme, s katerimi se je dr. Zver tudi ukvarjal. V okviru posebnega odbora parlamenta za boj proti terorizmu je predlagal številne ukrepe  za preprečevanja pranja denarja za namene terorizma in glede izmenjave varnostnih podatkov. Sprejeta so bila njegova določila za strožjo politiko glede migrantov v EU in določila, ki onemogočajo netransparentno financiranje gradnje mošej.
Dr. Milan Zver je v Evropskem parlamentu vedno zastopal interese Slovenije in bil  glasen zagovornik slovenskega ljudstva na evropskem parketu.

Kakšnen je pogled naprej, kakšna bi morala biti Evropa in evropska politika

Evropski poslanec se zadeva, da bo osrednji izziv v prihodnjih petih letih obstoj in nadaljnji razvoj Unije. Evropske inštitucije si bodo morale povrniti ugled in podporo z večjo učinkovitostjo. Konkretno pa bo zagotavljanje varnosti prva naloga povezave. Zaščita ljudi pred terorizmom, nezakonitimi migracijami, večanje obrambne sposobnosti vključno s kibernetsko varnostjo,   vzpostavitev temeljev socialne unije ter ohranjanje močnega in konkurenčnega evropskega gospodarstva v svetovnem merilu so prioritete, ki bodo visoko na dnevnem redu EU v naslednjem mandatu. Prav zaradi teh velikih izzivov je poslanec prepričan, da potrebujemo močne in suverene države v okviru Evropske unije, ki bodo nanje znale odločno in močno odgovoriti. Poslanec se ne strinja s tem, kar zagovarjajo nekateri predstavniki levihstrank, da se mora Bruselj okrepiti in da morajo države še več politik prenesti na ta center. Slovenci imamo izkušnjo centralizacije večnarodnostne države in vemo, kam nas je pripeljalo to, da so nekateri želeli močan Beograd.

   Pot v smeri večje moči Bruslja pomeni pot v razpad EU, česar pa si vsaj v Sloveniji ne bi     smeli želeti, saj še nismo živeli v tako dobrih mednarodnih okoliščinah, kot živimo             sedaj, ko smo del EU.
slike: Dr. Milan Zver
M.G.

Povezane objave

Je to afera Nataše Pirc Musar, katera jo lahko stane kandidature za predsednico?

Javno mnenje! Anže Logar povečuje, Nataša Pirc Musar nazaduje. Kosova odpisana?

IZREDNA NOVICA! Rezultati volitev se ne ujemajo? Dejan Kaloh, med poslance?

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več