Predstavljamo vam vse leve novinarske dvoživke. Preverite!

slika: Nova24TV

Slovenska novinarska krajina pozna zanimive dvoživke. Tiste novinarske. Na eni strani poslušamo, kako so novinarji nacionalne televizije neodvisni, po drugi strani, pa se pred volitvami prelevijo v politične kandidate.

Neodvisni novinarji naše nacionalne televizije so vse prej, kot to. So kot nekakšne dvoživke. Za dvoživka je sicer značilno, da je njihova koža tanka, sluzasta in vlažna, saj opravlja tudi nalogo dihala. Je brez varovalnih lusk ali dlak. Prepušča vodo, in čeprav številne sluzne žleze skrbijo, da je stalno vlažna, se večina dvoživk v suhem okolju hitro izsuši.

Pri novinarskih dvoživkah pa je značilno, da se na novinarskem parketu hitro izsušijo, še posebej takrat, ko se prelevijo v leve politične agitatorje in pljuvalnike po vladi Janeza Janše. No pa spoznajmo nekaj teh novinarskih dvoživk.

Spoznajte nekaj novinarskih dvoživk

Prva najbolj znana je zagotovo Tanja Fajon. Kot novinarka je delala na radijski postaji Radio Glas Ljubljane med letoma 1991 in 1995 ter na RTV Slovenija med letoma 1995 in 2009, od leta 2001 kot dopisnica iz Bruslja. Sedaj je leva slovenska političarka, ki udriha po vladi Janeza Janše, blati Slovenijo v Bruslju in pravi, da bo delala drugače?

Drugo znano ime družbenopolitične delavke na RTV, ki ji je zadišala leva politika za udrihanje po vladi Janeza Janše je Mojca Pašek Šetinc. Novinarka notranje politične redakcije naše nacionalne televizije. Še ena, ki se ima za neodvisno, politično pa je pristala v levem golobnjaku. 

Ne pozabimo na še enega neodvisnega novinarja, ki svoje flustracije izkazuje z neumestnimi pripombami o predsedniku vlade, Blaž Zgaga. Žalitev desnih pa zanj ni očitno problem. je pa očitno svojo sorodno stranko zato našel v Socialnih Demokratih. Mogoče mu bo Tanja dala nekaj napotkov neodvisnega novinarstva. Ona ve kako se dela drugače.

Take novinarske dvoživke imajo tudi na komercialni POP TV. Pručki, oziroma Ireni Jovevi, ki je bolj, kot neodvisnemu novinarstvu naklonjena Marjanu Šarcu, je uspel preboj v Evropski parlament, kjer pa večkrat ne vemo, ali zagovarja stališče njene rodne Severne Makedonije ali Slovenije. Zagotovo pa zagovarja vse, kar je nenaklonjeno vladi.

Še en levi agitator, že skoraj politično pozabljeni Ivo Vajgl, strokovnjak za levo neodvisnost. Bil je dopisnik RTV Ljubljana in časnika Delo v Trstu, nato pa dopisnik Tanjuga v Bonnu. Je politične ptica selivka od stranke Zares, do DeSUS-a, stranke SAB itd. 

Pri Socialnih demokratih je očitno za novinarske dvoživke očitno pravi raj. Po nekaj ne preveč posrečenih resničnostnih showih od Milijonarja, Denar pada, do Piramide sreče na Planet TV in še česa, se je v politika prelevil tudi Jonas Žnidaršič. Povsem trezen, je na svoji predstavitvi kandidatov stranke SD sicer le znal povedati skupaj nekaj smiselnih stavkov. No tako, pa se mu je zatikalo pred TV kamerami:

LMŠ, kjer imajo poslanko, ki se dera diktatura, ima kar dve “neodvisni” novinarki z radia Slovenija, Niko Benedik in novinarko TV Slovenija Nušo Baranja, obe skrbita za stike z javnostjo pri Šarcu. No obe verjetno kmalu ne bosta imeli veliko dela. Bosta po 24. aprilu spet postali “neodvisni” novinarki?

Se spominjate poslanca z dolgimi mastnimi lasmi? Nekoč “neodvisni” Aleš Gulič, ki se je 4 leta svaljkal po poslanskih klopeh LDS, spet kandidira. Tokrat pri Levici. 

Seveda pa je za neodvisne novinarje prostor tudi v “golobnjaku”. Marta Kos, še ena iz RTV, ki jo je pot, zanesla v levo politiko. Tista Marta Kos, ki zahteva odstop generalnega direktorja RTV, še preden bi prišla na oblast. Seveda pa Marta izhaja iz istega levega “golobnjaka”, kot ostali, vsem dobro znani levi Kosi. 

Še en zanimivi neodvisni novinarček je grel poslanske klopi. Mitja Meršol. Nekoč celo sodelavec UDBE. Tiste zloglasne organizacije, ki je v času komunizma ovajala ljudi. Še dobro da ga politično mrtva stranka PS Zorana Jankoviča, takrat ni predlagala za kakšnega mirovnika.

Se spominjate ministrice za kulturo z rdečimi lasmi? Majda Širca, nekdanja novinarka RTV Slovenija, ki jo je na mesto ministrice imenoval politično mrtev in danes neobstoječi ZARES. Hvala bogu, da sta tako Širca, kot Zares politično “mrtva”, saj si kultura še enega njenega ministrovanja nebi prenesla.

Najbolj leva političarka, ki se je svaljkala po prostorih RTV je sedaj že bivša poslanka Levice, Violeta Tomić. V politiko je odšla, ker je v kulturi bilo premalo denarja, kot je pred nekaj leti potožila novinarju Bojanu Požarju. No danes pa Violeta verjetno spet išče službico, saj njeni sedanji stranki Naša prihodnost in Dobra država na volitvah ne kaže ravno najboljše. Mogoče bo stranka dobila celo 2% podpore?

Pri Socialnih demokratih očitno z nikoli neodvisnimi novinarji očitno nimajo problemov. Važno je da pišejo po njihovem nareku. Tudi neodvisni novinar, znan po lažeh o kardinalu Rodetu in Janezu Janši, Dejan Karba se je svaljkal pri njih. Še dobro, da od njegovega političnega udejstvovanja ni ostalo nič, oziroma nič več.. 

In za konec. Tu je še nekoč neodvisni novinarček na RTV, ter humorist, oziroma bolje rečeno, človek, ki se je trudil biti smešen, Marjan Šarec. Leto in pol je bil celo predsednik vlade, kjer pa je obupal in postal prvak v metanju puške v koruzo. Predsednik LMŠ, ki letos odhaja na volitve s sloganom, “v tej koruzi ni puške<“, je v tem mandatu večkrat skakal v prazen bazen? Mogoče pa ga, če ne prestopi parlamentarnega praga, čaka spet služba humorista.

Za zaključek, pa še vprašanje, je še kateri “neodvisni” novinarček neumen, kot moški spolni organ?

Vsi neodvisni novinarji, neodvisni seveda le pri ustih in na papirju pravljičarjev, pa so zbrani v spodnjem videu:

 

Povezane objave

V SDS nasprotujejo referendumu o uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah!

Poglejte na kakšen način se Golobovi trudijo ustaviti ustanovitev parlamentarne komisije

Nova levičarska moda? Po petju Klakočar Zupančičeve, zapela še predsednica države? #video