Ptujska županja nam je podala odgovor, glede nedostojnosti direktorja ptujskega gledališča

županja, Nuška Gajšek, (zajem slike youtube)

Na našem portalu smo večkrat poročali o samovolji in nedostojnem obnašanju direktorja ptujskega gledališča Petra Srpčiča. Nazadnje je preko družbenih omrežil žalil tudi predsednika vlade. Z vprašanji smo se zato obrnili na ptujsko županjo.

Ptujski “kulturni” direktor se norčuje iz predsednika vlade?

Ker nas je zanimalo kaj na Srpčičevo obnašanje pravi županja občine Ptuj Nuška Gajšek, smo se z vprašanji obrnili tudi nanjo. Iz kabineta županje so nam odgovorili: 

Na to, kar direktorji javnih zavodov objavljajo na svojih zasebnih profilih družbenih omrežij, nimamo vpliva in ni v naši pristojnosti, da to preverjamo in da na to vplivamo, enako kot ni v naši pristojnosti uredniška politik

Kar se tiče financ zavoda – le-te so bile pregledane s strani Nadzornega odbora Mestne občine Ptuj, ki je podal svoje ugotovitve, na podlagi teh pa teče sanacijski postopek. Delo, vezano na izvedbo nadzora, t.j. pregled poslovanja javnega zavoda Mestno gledališče Ptuj, je NO zaključil, kar je tudi potrdil s sprejetjem sklepa na 15. seji nadzornega odbora, dne 10. 3. 2021. Predmetni sklep, ki so ga v vednost prejeli tudi vsi mestni svetniki, o njegovi vsebini so bili seznanjeni tudi v svetu zavoda in širša javnost, se glasi: »Nadzorni odbor se je seznanil tako z aktivnostmi Mestnega gledališča Ptuj, kot Mestne občine Ptuj, v zvezi z reševanjem podanih priporočil in predlogov ter ugotavlja, da vsa priporočila in predlogi namenjeni mestnemu gledališču še niso bili realizirani. Po zagotovilih Mestne občine Ptuj se v dogovoru z Mestnim gledališčem Ptuj izvajajo aktivnosti za njihovo realizacijo«.

 Vsekakor je županja mnenja, da vsi direktorji javnih zavodov predstavljajo Mestno občino Ptuj in posledično vplivajo na njen ugled, zato od njih pričakuje spoštljivo komunikacijo po vseh kanalih. Ni pa župan tisti, ki imenuje ali razrešuje direktorje javnih zavodov, niti nima te možnosti oz. pristojnosti. Direktorja razrešuje svet zavoda po predhodnem soglasju ustanovitelja, zato se bo moral o zaupanju izreči organ sveta zavoda.

Na naše konkretno vprašanje: Ali sta res ob naši prvi objavi o nepravilnostih ptujskega gledališča izjavili, da je članek napisal nekdo iz radikalnega SDS-a? Pa so nam iz kabineta županje odgovorili, da članka, o katerem pišemo, županja ne pozna, spoštuje pa uredniško avtonomijo in se o strankarskih preferencah avtorjev ne izreka. A po naših informacijah, županja naše članke še predobro pozna. Drugače pa ji lahko pomagamo in naj ga prebere še enkrat.

(NE)kulturna sramota! Svetlana Makarovič s knjigo, kjer nastopata minister Fujs in Janšelj.

Povezane objave

To se je včeraj dogajalo na avtocesti. Poglejte kaj je počel voznik avtobusa

Pozor! Danes možni siloviti nalivi, močni sunki nevihtnega piša in toča

Znano je, kaj bo pogreb Rudija Poljanška. Udeležite se ga v narodni noši