Slovenski škofje jezni. Nihče nas ni niti vprašal. Vlada pa kot tank nad cerkve!

slika je simbolna

Slovenski škofje so ogorčeni nad spremembo Zakona o verski svobodi, s katerim se ukinja  status splošno koristne organizacije ter zniža delež državnega nadomestila za plačilo prispevkov verskih uslužbencev.

Predlog zakona je raztrgala Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora (ZPS), saj naj bi bil ustavno sporen, saj po besedah njene predsednice Nataše Voršič, krši načeli pravne države in enakosti pred zakonom. Prav tako so se odločno proti sprejemu predlaganih zakonskih sprememb, zlasti prenehanju statusa splošne koristne organizacije verskim skupnostim in nižanju višine državne finančne pomoči za plačilo prispevkov za socialno varnost njihovih uslužbencev, opredelili na sejo Odbora za kulturo vabljeni predstavniki vseh največjih verskih skupnosti v Sloveniji.

Pri vladajočih se očitno požvižgajo, kaj je prav in kaj ne, ampak so kot tank povozili pravno mnenje in napadli cerkev ter ogrozili njeno delovanje. Verskim skupnostim se tako jemlje status splošno koristnih organizacij, višino državnega kritja prispevkov za socialno varnost verskim uslužbencem pa z zdajšnjih 100 odstotkov znižuje na 60 odstotkov, kar je največja svinjarija te vlade, ki po drugi strani milijone zapravlja za nevladne organizacije.

Ob tem je ostala tiho tudi tista, ki je na soočenju trdila, da se bo prva oglasila, če bo kratena pravica do veroizpovedi. 

Sedaj ima predsednica države priložnost, da se oglasi. ne le takrat, ko gre za rdečo zvezdo, ampak tudi ko so spodkopani temelji svobode po veroizpovedi.

Povezane objave

Ste konec januarja, cel teden kaj pogrešali Roberta Goloba? Vzel si je namreč dopust v Londonu?

Zamenjava na Tarči. Namesto Erike Žnidaršič, Igor E. Bergant?

Slovenski kmetje spet na okopih. Tokrat pripeljali tudi gnoj!

2 komentarja

Bojan Šumer 21. 09. 2023 - 4:32
Cerkva in država sta ločeni. Potem se naj tako tudi izvaja v praksi. Vsak, ki podpira RKC pa naj sam plačuje v kaj verjame. Vsi plačujemo del davkoplačevalskega denarja za te verske uslužbence, čeprav nimamo nič z RKC. RKC naj si plačuje sama svoje uslužbence.
Marjana 21. 09. 2023 - 8:22
Oprosti, tudi jaz plačujem za kvazi LGBT ,pa nimam oz. Nočem imet nič z njimi.
Dodaj komentar

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več