Sodniki in tožilci nad Goloba. Kje je obljubljenih 600 evrov?

slika: domovina.je

Sodniki in tožilci od premierja Roberta Goloba zahtevajo, kar jim je bilo obljubljeno. Izplačilo dodatka v višini 600 eur bruto.

Na ministrstvu za pravosodje niso bili zadovoljni, ko se je plačilo dodatka v višini 600 eur bruto izkazalo za neustavno. Odločeni, da dosežejo svoje, so pridobili mnenje Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani o predlogu zakona o začasnem dodatku za sodnike in tožilce. Ta bi, kot je sodnikom obljubil predsednik vlade Robert Golob, znašal 600 evrov. Po poročanju Dela je Inštitut svoje mnenje le podal, in sicer, da je neskladno z ustavo le v točki, kjer je zapisana dolžina trajanja ukrepa – prejemanja dodatkov.

Tožilci in sodniki zahtevajo takojšnje nadaljevanje procedure, trdijo namreč, da začasni dodatek sodnikom ne bi bil v nasprotju z Ustavo RS, zato Slovensko sodniško društvo Golobovo vlado poziva, naj “nemudoma” izpolni svojo obljubo in “predlaga nadaljevanje zakonodajnega postopka za sprejem zakona o začasnem dodatku sodnikom in državnim tožilcem (t. i. dodatek v višini 600 EUR), in sicer v fazi, v kateri je bil zakonodajni postopek v začetku februarja 2023 prekinjen”. V društvu menijo, da bi bila to za sodnike edina ustrezna korekcija, dokler se celotni plačni sistem ne uredi, češ da so sodniki “v depriviligiranem materialnem položaju”. Praktično celotni pravosodni sistem zahteva, naj se jih tretira kot “uboge reveže”,

A Golobova preuranjena obljuba je sprožila domino efekt, saj so dodatni denar zahtevali tako rekoč vsi ostali. tudi upokojenci. kaj bo sedaj naredil Golob, ki se delavcem v pravosodju nebi rad zameril?

Povezane objave

Danes bo ob 14.30 napeto pred RTV? Rupar pozval vodstvo, da se sooči s protestniki.

Janša: “Slovenski levičarji zbrani okrog vlade posnemajo Hitlerja?”

Kangler nad policijo. “Zakaj ste lagali občinam, glede študij o azilnih domovih?”

2 komentarja

marker 21. 03. 2023 - 11:15
Sodniki ne bi smeli imeti stalnega mandata, temveč bi jih morali vsak mandat preveriti in potrditi. Sodniki bi morali sami plačati kazni, ki jih prejemamo od ESČP zaradi slabega sojenja in zamud. Prav tako ne bi smeli potrditi mandata tožilcu, ki zamudi vlogo za ovadbo. Pri Jankoviću je večkrat zamudila vložiti ovadbo (verjetno namenoma) pa je še vedno tožilka. Tudi veliko število založenih oporok ni dobra popotnica za dvig plač sodnikom in tožilcem.
radames 22. 03. 2023 - 8:01
Blebetač (predsednik vlade) ne bo izpolnil obljube. Kaj ne vidite, kakšen blebetač je?
Dodaj komentar