SRAMOTA! V Medvodah vabilo na “kafansko veče”, kar v tujem jeziku? Kaj pravi zakon?

Plakat v Medvodah

Saj ni res, pa je. Prihaja do “srbizacije” Slovenije. Na družbenih omrežjih se je pojavilo vabilo v srbskem jeziku, ki vabi ljudi na “kafansko veče”. Glede pesmi vse lepo in prav, a vabila, plakati in oglasi za tovrstno prireditev morajo biti na ozemlju Slovenije v slovenskem jeziku.

Slovenski jezik je uradni jezik Republike Slovenije. V njem poteka govorno in pisno sporazumevanje na vseh področjih javnega življenja v Republiki Sloveniji, razen kadar je v skladu z Ustavo Republike Slovenije poleg slovenščine uradni jezik tudi italijanščina in madžarščina in kadar določbe mednarodnih pogodb, ki zavezujejo Republiko Slovenijo, posebej dopuščajo tudi rabo drugih jezikov.

Tako tudi upravitelji koncesijskih omrežij in omrežij, subvencioniranih iz javnih sredstev, svojim slovenskim uporabnikom ne smejo dopuščati predstavljanja in oglaševanja na spletnih straneh samo v tujih jezikih. Če so v medijih, ki izhajajo v slovenščini, objavljena sporočila tudi v tujem jeziku, ne smejo biti izrazno bolj poudarjena kot sporočila v slovenščini. Tako pravi zakon.

A v Medvodah, ki ni občina v Srbiji, ampak v Sloveniji, temu strežejo drugače. Organizatorji so si v športni dvorani v Medvodah zamislili “kafansko veče” (večer ob kavi). Tam pa bodo nastopali glasbeniki jugo narodne glasbe. a bolj kot “balkanizaija” dogodka in glasbe, v oči bode vabilo, ki ni napisan v slovenskem jeziku. Tudi prireditev bo očitno potekala v tujem jeziku, kar je v nasprotju z zakonom o rabi slovenskega jezika. 

Kaj pravijo o tem na policiji na upravni enoti, kjer dajejo dovoljenje za prireditev in v Deluxe baru, kjer prodajajo karte, nam še ni uspelo izvedeti.

Povezane objave

Za otroke umorjene Sabine so zbrali denar dobri ljudje. Poskrbeli tudi za računalnike.

V Kamnici prijetno srečanje članic in članov stranke SDS Maribor! #foto #video

Saj ni res pa je. Za inštalaterja strojnih inštalacij v SLOVENSKI Bistrici, obvezno znanje albanščine?

2 komentarja

mona lisa 1. 03. 2024 - 8:01
Noro. Upam da na prireditev ne bo nikogar.
Vipavec 1. 03. 2024 - 23:14
Zanima me kaj bi ti jugoviči naredili če bi bilo potrebno braniti Slovenijo
Dodaj komentar