Številke na novo okuženih Slovencev s Covid-19 zaenkrat obvladljive.

V zadnjih tednih ob sporočanju novih pozitivnih primerov z boleznijo covid-19 ni več znano, kje so se posamezniki okužili. Bojana Beović, vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, bo NIJZ predlagala, da bi znova posredovali več podatkov, ob tem pa predlaga, da bi morali znova razmisliti o strožjem nadzoru na meji.

Posamezni primeri v Sloveniji (še) obvladljivi

Na našem portalu e-Maribor vsakodnevno poročamo o koronavirusu. Podatke vsaki dan okoli 11. ure sporočamo tudi javnosti. Zadnji okuženi pacienti so prihajali iz občin Krško, Piran, Postojna in Jesenice, kjer se jih je v zadnjih tednih okužilo na novo 5. “V zadnjem mesecu praktično nismo imeli okužbe, ki bi se kar pojavila v Sloveniji. Torej, da bi imeli neprepoznani žep v državi,” pravi infektologinja Bojana Beović in opozarja predvsem posameznike, ki se vračajo iz drugih držav, za katere sicer ni več odrejena 14-dnevna karantena. Zadnje uvožene okužbe prihajajo iz držav – Srbije, Bosne in Hercegovine in Severne Makedonije.

“Ljudje moramo biti res, res pozorni, da v primeru, če potujemo iz Slovenije ali pa smo v stiku s kakšnim obolelim oziroma zbolimo, ko se vrnejo, nemudoma poiščemo zdravniško pomoč in gremo na odvzem brisa,” opozarja ob odpiranju številnih meja po Evropi.

Vodja strokovne skupine za covid-19 infektologinja Bojana Beović se strinja, da bi bilo treba sporočati več podatkov, saj se zdaj lahko ustvarja lažen občutek varnosti. “O tem se pogovarjamo. NIJZ bomo predlagali, da bi objavljali, od kod so okuženi prišli, da bi ljudi opozorili, da še ni vsega konec in da moramo biti previdni. Mogoče bi morali razmisliti tudi o strožjem nadzoru na meji,” odgovarja Beovićeva. Slovenija je ta teden odprla meje z vsemi sosedami, ob vstopu pa ni več nobenih omejitev, piše SIOL.net.

MG


Povezane objave

Saj ni res pa je. Vlada bi sebi, kar za 40 odstotkov povišala plače?

Tako je Franc Kangler, na soočenju, zaprl usta Maši Kociper

Levičarska neumnost študentov na FDV. Ministrstvo in šola molčita?