To so pogumni mariborski policisti in vsa njihova hrabra dejanja

Medalje policije za hrabrost se podeljujejo policistom, drugim delavcem policije in drugim fizičnim osebam za izkazano posebno osebno hrabrost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog, ob katerih so bila njihova življenja izpostavljena nevarno. Med številnimi policisti so tudi tisti iz mariborske policijske uprave. Pa ne samo policisti, tudi občani Maribora.

Policista Policijske postaje Rače Uroš Balažic in Zala Ivačič, sta 11. novembra 2021, nekaj minut pred četrto uro zjutraj, v svojem prostem času zaznala, da neznanec razbija steklo vrat prodajalne v Mariboru. Hitro sta presodila, da gre za vlomilca. Zala Ivačič je o dogajanju po telefonu nemudoma obvestila operativno-komunikacijski center, medtem ko je Uroš Balažic presenetil storilca in s tem preprečil njegov pobeg s kraja. S skupnimi močmi sta ga taktično in požrtvovalno zadržala do prihoda kolegov s policijskih postaj Maribor I in Maribor II, pri čemer sta bila izpostavljena tudi nevarnosti, saj bi ju storilec lahko poškodoval z razbitim steklom. Policist Uroš Balažic in policistka kriminalistka Zala Ivačič sta s samoiniciativnim izvajanjem policijskih nalog, hitrim in strokovnim ukrepanjem v svojem prostem času prijela storilca kaznivega dejanja, zato prejmeta medaljo policije za požrtvovalnost.

Ko zaslišimo alarm, navadno ne ostanemo ravnodušni, saj je to znak za neposredno nevarnost. 25. aprila 2022, pol ure pred polnočjo, se je oglasila sirena na gasilskem domu v okolici Maribora. Takrat sta policista Policijske postaje Ruše Matko Kop in Boštjan Motaln opravljala kontrolo cestnega prometa. Poklicala sta operativno-komunikacijski center in prejela informacijo, da naj bi gorelo v bližnji stanovanjski hiši. Nemudoma sta se odpeljala na kraj. Prispela sta prva in ugotovila, da je v hiši več ljudi, med njimi tudi otroci. Izkazalo se je, da je eden od odraslih zaspal s prižgano cigareto, zato je zagorela postelja. Stanovalci so z vodo že poskušali pogasiti požar, vendar neuspešno. Zaradi nevarnosti zadušitve sta jih policista napotila iz hiše in ogenj obvladala z gasilnikom iz službenega vozila, kmalu pa so na pomoč prihiteli tudi gasilci. S hitro reakcijo in požrtvovalnostjo sta poskrbela za pravočasno evakuacijo stanovalcev in preprečila nastanek večje materialne škode, zato policista Matko Kop in Boštjan Motaln prejmeta medaljo za požrtvovalnost.

28. aprila 2022 popoldne je bila na eni od mariborskih ulic napadena ženska. Ko je občan Bojan Iršič zaslišal glasne krike, se je dogajanju približal in videl, kako moški s kijem silovito udarja po ženskini glavi. S svojim prihodom je osumljenca očitno presenetil, saj je ta prenehal napadati, stekel do avtomobila in se odpeljal. Bojan Iršič je s svojim mobilnim telefonom fotografiral bežečega moškega v vozilu, takoj nato pa poklical na 113. Podal je opis vozila in počakal na prihod reševalne ekipe. S svojim nesebičnim ravnanjem je zagotovo rešil življenje občanke in pripomogel k uspešni nadaljnji preiskavi kaznivega dejanja, zato je med tokratnimi prejemniki medalje policije za požrtvovalnost.

Na policijo je 29. aprila 2022, nekaj minut pred polnočjo, poklicala občanka in povedala, da je prejela sporočilo s poslovilno vsebino, nato pa še klic pošiljatelja sporočila, ki je bil v očitni duševni stiski. K stanovanjski hiši, od koder je prišel klic, sta bila napotena policist Franc Osvald in policist kriminalist Aleš Paradiž. Iz garaže je vel nenavaden vonj, v njej pa je v prižganem avtomobilu nepremično sedel moški. Iz izpušnega sistema je bila v vozilo speljana cev. Policista sta nemudoma ugasnila motor, snela cev in neodzivnemu moškemu nudila prvo pomoč. Ko sta prezračila prostor, se je moški začel odzivati, tedaj pa so že prispeli reševalci in ga odpeljali v bolnišnico. Moški je preživel le po zaslugi hitrega odziva ter nesebičnega in pogumnega dejanja obeh policistov. Pri tem je bilo v nevarnosti tudi njuno življenje, saj sta se izpostavila visoki koncentraciji strupenega ogljikovega monoksida. Zato si policist Franc Osvald in policist kriminalist Aleš Paradiž zaslužita medaljo policije za požrtvovalnost.

Občani David Mlakar, Jožef Mlakar in Simon Jurmić so 21. maja lani popoldne pred hišo v Mariboru pospravljali drva, ko so iz smeri Drave slišali ženske krike. Nemudoma so se odpeljali k reki, tam pa so na bregu opazili obupano premočeno žensko, v vodi, nekaj metrov od brežine, pa otroški voziček, ki je že skoraj v celoti potonil. David Mlakar in Simon Jurmić sta brez obotavljanja skočila v reko, ujela voziček in ga dvignila nad gladino. V njem je bil otrok, ki ni kazal znakov življenja. Simon Jurmić ga je zato obrnil na trebuh in z roko večkrat nežno udaril po hrbtu, da bi zadihal. Otrokova mati se je medtem onesvestila. K sreči sta tako otrok kot mati kmalu prišla k zavesti, v nadaljnjo zdravstveno oskrbo pa so ju prevzeli reševalci. Ti so ju odpeljali v klinični center. Dogodek se je srečno razpletel prav zaradi takojšnje požrtvovalne in prisebne pomoči, ki so jo našteti občani nudili otroku in materi. Vsi trije za svoje dejanje prejmejo medaljo policije za požrtvovalnost.

Policist kriminalist David Kaiser in policist Marko Gonza s Policijske postaje Maribor II sta 20. oktobra lani opravljala kontrolo prometa na enem izmed avtocestnih počivališč v okolici Maribora. Sredi noči sta na tleh zagledala ležečo žensko, ki je bila brez zavesti in je imela znake epileptičnega napada. Takoj sta pristopila do nje. Da bi preprečil poškodbe, ki bi lahko nastale zaradi nenadzorovanega tresenja telesa, ji je policist kriminalist Kaiser privzdignil glavo in jo namestil v stabilen bočni položaj, policist Gonza pa je o dogodku obvestil operativno-komunikacijski center. Ta je na kraj napotil reševalno službo, ki jo je nato prevzela v oskrbo. Policista sta s svojim požrtvovalnim ravnanjem preprečila poškodbe in poslabšanje zdravstvenega stanja ženske, zato prejmeta medaljo policije za požrtvovalnost.

Iskrene čestitke vsem policistom in pogumnim občanom tudi v imenu portale e-maribor.si.

Povezane objave

SDM nad 8. marec zaradi financiranja referenduma iz tujine. Ti pa žaljivo nad SDM?

Iz stanovanja Roberta Goloba se razlega glasna balkanska glasba?

Hadžib bi v naših šolah dovolili, razpela na steni pa ne?

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več