Ugotovitve Akcije nadzora nad oglaševanja prodaje stanovanj in enostanovanjskih stavb v letu 2020

Foto: Siol.net

Inšpektorji so v akciji preverjali, ali so za oglaševane nepremičnine izpolnjeni pogoji za sklepanje pogodb oziroma oglaševanje nepremičnine, ki jih določa Zakon o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb (ZVKSES), ki določajo:

  • da mora biti prodajalec bodisi lastnik zemljiške parcele, na kateri bo gradil oziroma gradi enostanovanjsko stavbo oziroma stavbo z več posameznimi deli, ki je predmet prodajne pogodbe, bodisi imetnik stavbne pravice na zemljiški parceli, na podlagi katere je upravičen zgraditi enostanovanjsko stavbo oziroma stavbo z več posameznimi deli, ki je predmet prodajne pogodbe,
  • da je bilo za gradnjo izdano dokončno gradbeno dovoljenje,
  • v primeru, da je predmet prodaje posamezen del stavbe z več posameznimi deli, pa so preverjali tudi, ali ali je prodajalec v obliki notarskega zapisa določil splošne pogoje prodaje posameznih delov stavbe z vsebino, določeno v 8. členu ZVKSESV.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
V usmerjeno akcijo je bilo vključenih petindvajset nepremičnin. V enajstih primerih je vršil prodajo investitor sam, v štirinajstih je imel investitor sklenjeno posredniško pogodbo o prodaji in oglaševanju nepremičnine z nepremičninskim posrednikom. Iz vzorca izvedenih usmerjenih nadzorov je mogoče razbrati večji delež prodajalcev, kjer v primeru prodaje večjih večstanovanjskih stavb, investitor – prodajalec ustanovi za ta namen novo podjetje, ki je namenjeno prodaji posameznih delov v določeni stavbi ali soseski (investitor ima lahko več aktualnih projektov, kjer za vsakega posebej ustanovi novo podjetje, ki nastopa kot prodajalec).

V nadzorih petindvajsetih oglaševanih nepremičnin, v enaindvajsetih primerih ni bilo ugotovljenih nepravilnosti, v štirih primerih pa so bile ugotovljene kršitve zakonodaje. V treh primerih, so zavezanci nemudoma prenehali z oglaševanjem, med njimi tudi oglas za prodajo nepremičnine, ki je potekala v stečajnem postopku, stečajni upravitelj pa o oglaševanju niti ni bil seznanjen. V enem primeru pa je bila izdana upravna odločba, s katero je bilo prepovedano sklepanje prodajnih pogodb oziroma oglaševanje (pritožba zavrnjena na II. stopnji, postopek še ni končan).

V dveh primerih, ko so stanovanjski inšpektorji ugotovili, da je nepremičninska družba oglaševala prodajo brez ustreznega gradbenega dovoljenja, v drugem pa se je oglaševanje prodaje nanašalo na bodoče gradnje, kjer niso bili izpolnjeni pogoji za prodajo, je bila zadeva zaradi morebitnega zavajajočega oglaševanja odstopljena tudi na Tržni inšpektorat.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Povezane objave

Saj ni res pa je. Vlada bi sebi, kar za 40 odstotkov povišala plače?

Tako je Franc Kangler, na soočenju, zaprl usta Maši Kociper

Levičarska neumnost študentov na FDV. Ministrstvo in šola molčita?