Umrl je Đorđe Balašević

Djordje Balašević v ljubljanskih Stožicah leta 2018. FOTO: Roman Šipić/Delo

Umrl je Đorđe Balašević, poroča srbski tisk. Življenje srbskega kantavtorja se je izteklo danes. Kot poroča portal Novosti, so ga pred tremi dnevi sprejeli na infekcijsko kliniko zaradi vnetja pljuč. Okužen je bil s koronavirusom.

Legendarni »panonski mornar« je bil široko priljubljen tudi v Sloveniji. Vojvodinski trubadur, ki je na glasbeni sceni že več kot štirideset let, je dejansko imel najpomembnejšo glasbeno prelomnico ravno v Ljubljani. Znamenito prvo pesem U razdeljak te ljubim, ki jo je izdala založba ZKP RTV Ljubljana, je posnel v Ljubljani.

O tem nam je v intervjuju povedal: »Na snemanju pesmi U razdeljak te ljubim sem prvič pel v mikrofon, prav tako sem prvič šel v studio in snemal. V bistvu sploh nisem hotel peti, mislil sem, da bom le avtor pesmi in fant, ki bo v kotu brenkal na kitaro. Prepričan sem bil, da bo pesem odpel nekdo, ki to res zna. Potem sem jo odpel in le njej se lahko zahvalim za vse pesmi, ki so sledile in našle pot do ljudi, ki so mi pomembni in zaradi katerih vse to počnem.«

Znan je bil predvsem kot kantavtor, bil pa je tudi pesnik, pisatelj, igralec in režiser. Kariero je začel leta 1977, ko je postal član glasbene skupine Žetva. Pozneje je ustanovil skupino Rani mraz, ki se je po izdaji dveh albumov razšla, on pa je začel samostojno kariero.

Tematika njegovih pesmi je predvsem ljubezenska, družbena ali politična. Slovel je tudi kot avtor mladinske himnične zaveze Računajte na nas ter zimzelenih melodij Svirajte mi jesen stiže, Dunjo moja, Neki novi klinci, Prva ljubav, Odlazi cirkus ter Laku noć Janezi o slovenski osamosvojitvi. Po spletu okoliščin je bila Slovenija (zlasti Maribor) pozneje Balaševićev drugi dom. K nam se je pogosto vračal.

Povezane objave

Noro! Golob bi legaliziral ilegalne prehode, Italija pa zapira meje s Slovenijo?

Narodno zabavni glasbeni svet je v žalosti. Nenadoma je umrl vodja ansambla Vrisk.

Razpis – Festival pod Pohorjem 2024