Umrl je nekdanji poslanec Ivo Hvalica

Ivo Hvalica, slika Portal plus

V 87. letu starosti je umrl nekdanji poslanec in politik Ivo Hvalica. Bil je poslanec v prvih dveh sklicih državnega zbora.

Ivo Hvalica je bil star 86 let, po zapisu Igorja Dolenca, kirurga iz novogoriške bolnišnice, umrl doma v Solkanu, po krajši a hudi bolezni. Hvalica je bila član Socialdemokratske zveze Slovenije, ki se je kasneje preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije, iz nje pa je nato nastala Slovenska demokratska stranka ali današnja SDS. Hvalica je bil poslanec v prvem sklicu slovenskega državnega zbora (1992 do 1996), v poslanskih klopeh pa je nato sedel še med leti 1996 in 2000.

Ivo Hbalica, slika: RTV

V parlamentu še zdaj drži rekordno znamko v najdaljšem govoru, ko je na temo o privatizaciji igralnic leta 1995 govoril več kot štiri ure, leta 1998 pa je odmeval dogodek, ko ga je poslanec LDS Jelko Kacin udaril s časopisom. Zaradi nesoglasij  je leta 2001 izstopil iz stranke in se umaknil iz politike.

Poznan je bil kot neumoren govornik. Ob obstrukciji zakona o privatizaciji igralnic leta 1995 je govoril več kot štiri ure. To je najdaljši govor v zgodovini slovenskega parlamenta.

Družini Hvalica izrekamo iskreno sožalje. Uredništvo.

Povezane objave

Ali ima Urška Klakočar Zupančič demenco, ali pa le kratko pamet? (video)

Golobovi glede postavitve azilnih centrov, po novem, ne bodo nobenega vprašali

Vučić žalil Slovence, da so odvratni, Jankoviću pa skočil v objem!