V Sloveniji odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev koronavirusa

Včeraj so odkrili prvo osebo, ki je bila uradno pozitivna na angleški seva novega koronavirusa. V Slovenijo ga je prinesel državljan Kosova, ki ima v Sloveniji začasno prebivališče.

V Sloveniji okužena oseba z angleškim sevom novega koronavirusa

V Slovenijo naj bi prišel iz Belgije. “Iz sistema za zgodnje obveščanje so nas obvestili, da se pri nas nahaja oseba, ki je bila pri njih potrjena na angleški virus 16. januarja in takrat odpotovala proti Slovenijo. V Slovenijo je pripotovala včeraj in to s testom, ki je bil negativen. Oseba je imela dva testa – enega pozitivnega in enega negativnega.” Oseba se trenutno nahaja v Kranju. Dela v slovenskem podjetju, ki delo opravlja v Belgiji. Poleg enega potrjenega primera angleškega seva, ki je bistveno bolj nalezljiv, za zdaj še sum na dva primera angleškega seva.

[color-box color=”blue”] Oseba z angleškim sevom zagotavlja, da v Sloveniji ni bila v stiku z nikomer, a po besedaj Janše to še preverjajo.[/color-box]

Na posebno zaprosilo je slovaška vlada omogočila, da smo takoj dobili nekaj tisoč posebnih testov, ki so občutljivi samo na angleški sev korone. Pristojni z inštituta za javno zdravje so včeraj te teste na Slovaškem že prevzeli in danes na nekaterih mestih za nazaj že testiramo nekatere vzorce. Klasični PCR testi ne ločijo med mutacijami, zato je potrebno posebno testiranje. Tekom jutrišnjega dne bo izvedeno testiranje vzorcev iz vseh regij in najkasneje v torek preko dneva pričakujemo prve rezultate tega preverjanja za nazaj.

Več pa si lahko ogledate TUKAJ:

video: STA

Povezane objave

NEPRESLIŠANO! V tednu dni spet smrti zaradi covida. Previdno!

Dijake cepili z napačnim cepivom brez njihove vednosti

Koliko ljudi ima trajne stranske učinke po cepljenju?