Video intervju: Franc Kangler! Če bom izvoljen za evropskega poslanca, bo Mariboru tudi evropska pisarna.

Franc Kangler, slika SDS

Franc Kangler je ena najbolj prepoznavnih osebnosti v slovenski politiki, zlasti v Mariboru, Je nekdanji mariborski župan, poslanec, državni sekretar in državni svetnik. Zagotovo pa človek, ki se na politiko še kako dobro pozna.

Pred slabim letom je postal predsednik mariborskega odbora SDS, v zadnjem času je znan tudi kot kandidat za evropskega poslanca na listi SDS. Za sabo ima številne politične izkušnje, pa tudi izkušnje z zlorabo policije v politične namene, saj se je ničkolikokrat znašel v vlogi tarče. Je odločen in brez dlake na jeziku.

V našo družbo, na poseben video intervju, smo povabili Franca Kanglerja! Kaj vse je povedal za naš portal si lahko ogledate v posebnih video izrezih. S Francem Kanglerjem se je pogovarjal Mitja Grmovšek.

Ste nekdanji poslanec, nekdanji mariborski župan, pa državni svetnik, danes pa predsednik mestnega odbora SDS Maribor in mestni svetnik, tudi kandidat za Evropskega poslanca. Kakšna je po vašem mnenju trenutna politična situacija v mestu?

Kangler je dejal, da ima mesto tako imenovano politično krizo. Mnenja je, da ima Maribor premalo politični izoblikovanih osebnosti, da bi se v Ljubljani borili za pošteno razdelitev Evropskih sredstev.


-V Mariboru rojeni in živeči Franc Kangler (1965) je po izobrazbi pravnik. Med letoma 1984 in 1995 je deloval v organih za notranje zadeve, nato pa je zapustil policijske vrste in se zaposlil na občini Duplek. A le za kratek čas, saj je bil leta 1996 na državnozborskih volitvah izvoljen za poslanca na listi Slovenske ljudske stranke in to ostal tri mandate, do leta 2011, ko so bile predčasne volitve. Leta 2006 je uspešno kandidiral za župana Mestne občine Maribor in uspeh ponovil tudi leta 2010, vendar drugega mandata zaradi mariborske “ljudske vstaje” ni izpeljal do konca, ampak ga je sklenil leta 2012, torej na polovici. Bil je zelo uspešen pri pridobivanju evropskih sredstev, saj je v šestletnem županskem mandatu skupaj s svojo ekipo pripravil in realiziral 53 projektov, ki so še danes vidni (Lutkovno gledališče, Ljudski vrt, gondola, Karantena, krožišča, vodovod, kanalizacija, Interreg 3 A, Hiša Stare trte, EPK, EPM itd.).

-V tretji Janševi vladi je Kangler postal zelo uspešen državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve in zato predčasno odstopil s funkcije državnega svetnika. Jeseni 2022 je znova kandidiral na mariborskih županskih volitvah in se prebil v drugi krog, vendar mu ni uspelo premagati aktualnega župana Saše Arsenoviča. Bil pa je izvoljen za mariborskega mestnega svetnika. Lani se je Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije priključila Slovenski demokratski stranki, tako sta se združili tudi obe svetniški skupini v mariborskem mestnem svetu, Kangler pa je postal predsednik mestnega odbora SDS. Tokrat znova kandidira na listi SDS za volitve v Evropski parlament.


V mestnem svetu, ste večkrat na nasprotnih bregovih, kot župan Arsenović, kakšno je po vašem mnenju upravljanje z mestom?

Kangler je mnenja, da morajo župana oceniti volivci, Ga pa preseneča, da Arsrnovič, ki je župan že drugi mandat, ne zna vzpostaviti dialoga z mestnim svetom.

Vam je všeč prenovljeni Lent in ali bi ga vi odprli za avtomobile?

Kangler je dejal, da je Lent sicer spremenjen, a je v njem preveč betona in manj lesa. Kar se tiče prometa, pa je svetniška skupina SDS predlagala garažno hišo, a Arsenovič predloga ni podprl.

Spremljate tudi slovensko politiko. Kakšno je vaše mnenje o vladi Roberta Goloba in kam bo to pripeljalo Slovenijo?

Kangler je dejal, da je žalostno najbolj to, da nam vlado ne vodi Robert Golob, ampak nekdo drug. To kar so obljubljali se ne izpelje. Poudaril je, a so bili v času vlade Janeza Janše, so protestirali samo kolesarji, danes pa protestirajo skoraj vsi, od sodnikov, tožilcev, delavcev na Upravnih enotah, kmalu tudi policisti.

Ste tudi kmet in to s ponosom poveste. Vsi so pričakovali, da se bodo vladi uprli tudi kmetje, a se niso. Zakaj po vašem mnenju?

Kangler pove, da je bil razočaran nad stanovsko organizacijo. Prepričan je, da je v ozadju tudi neka igra. In prepričan je, da se Golob in ministrica ne bosta držala obljub kmetom. Poleg tega vlada še vedno ni vsem kmetom nakazala subvencij za semena in gnojila.

Kako gledate, tudi v luči kandidature za Evropskega poslanca, o migranskih tokovih pri nas in gradnji azilnih domov v Središču ob Dravi in na Obrežju?

Franc Kangler je poudaril, da se na tak način, kot to dela ta vlada problematika migrantov ne rešuje. Pove, da niso problem migranti, temveč ilegalni migranti. Po njegovem mnenju bo potrebno politiko EU do ilegalnih migrantov spremeniti.

Kaj se bo na Štajerskem spremenilo, če vi postanete Evropski poslanec?

Kangler je v pogovoru za naš portal zatrdil, a se bo na Štajerskem spremenilo marsikaj, če postane Evropski poslanec. Predvsem bi pa rad Evropsko pisarno pripeljal v Maribor.

video: e-maribor.si

Povezane objave

Priča napada na Gregorčiča. Napadalec ni bil vinjen.

Sredi Maribora v mikrofon tulil Jaša Jenull, poslušal ga ni nihče.

Izredna novica! Napadli nosilca liste SLS za Evropske volitve Petra Gregorčiča