Vlada si želi s spremembo ustave, podrediti tudi ustavno sodišče?

sodniško kladivo

Saj ni res, pa je. Tudi na ministrstvu za pravosodje želijo uvesti diktaturo in naredit, povedano po domače, obvod mimo Ustavnega sodišča.

Koalicija želi spremeniti tri ustavne člene, ki so vezani na pristojnosti ustavnega sodišča. Določili so besedilo predloga za začetek postopka za spremembo 160., 161. in 162. člena ustave z osnutkom ustavnega zakona in ga vložili v DZ. Povedano po domače, želi si podrediti tudi Ustavno sodišče.

Predlog tako predvideva, da bi ustavno sodišče samo odločalo, katere pobude in ustavne pritožbe bo vzelo v obravnavo, vendar mora pri tem upoštevati tako sistemsko pomembnost zadeve kot tudi pomembnost zadeve za posameznega vlagatelja ustavne pritožbe, torej tudi težo zatrjevanih kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Odločitev o tem, ali bo sodišče zadevo obravnavalo ali ne, bodo lahko sprejeli že trije sodniki. Takšno spremembo predlagajo v vladi. Druga sprememba, ki jo predlagajo, pa je, da bi določene pristojnosti prenesli z ustavnega sodišča na upravno sodišče.

V praksi torej pomeni, da bi o zadržanju zakona o RTV lahko odločali torej le trije ustavni sodniki. In  ravno trije so za to, da se sporni Golobov zakon o RTV tudi sprejme. Kako pretkano?

Povezane objave

Zagotovo najdražji taksi na svetu? Od Brnika do Ljubljane kar 70 evrov

Ljubljanska sramota sredi Ljudskega vrta.

Pogovorno omizje našega portala! Gosta tudi Romana Tomc in Pavle Rupar

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več