Vlada želi gasilcem in ostalim organizatorjem omejiti tudi veselice?

Slika je simbolna

Ministrstvo za okolje, prostor in energijo pripravlja predlog uredbe o načinu zvočnih naprav na shodih in prireditvah. Še posebej gasilci, ki so velikokrat organizatorji prireditev, temu nasprotujejo.

Nov predlog uredbe bo po novem jasno opredelil največje število prireditev, izven prireditvenega prostora, ki se lahko izvedejo na istem kraju prireditve v koledarskem letu in trajajo tudi v čas noči. S predlogom uredbe bi bilo lahko število tovrstnih prireditev, 18 na leto. 

Določbe predloga te uredbe se uporabljajo za vse shode ali prireditve, ki potekajo na prostem. Ne uporabljajo pa se kadar gre za shod ali prireditev v objektu za športne ali druge javne prireditve, ki si je v skladu s predpisi s področja varstva okolja pridobil pravnomočno okoljevarstveno soglasje ali sklep o predhodnem postopku.

Predlog nove uredbe pravi. da mora organizator za prireditev pridobiti dovoljenje za začasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom, ki ga izda pristojni občinski organ občine, na območju katere je kraj prireditve. Po novem se na prireditvi zvočne naprave ne bodo smele uporabljati več kot 8 ur, od tega največ 2 uri v času noči oziroma največ do 24. ure.

– Zvočne naprave morajo biti nameščene tako, da se med prireditvijo ne bo spreminjala usmerjenost zvočnikov ali razdalja med zvočniki in stavbami z varovanimi prostori,

– Če v Poročilu o emisiji hrupa v okolje za posamezno stavbo z varovanimi prostori ni ocenjena izpostavljenost hrupu, je treba k vlogi za izdajo dovoljenja za začasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom priložiti tudi izjave lastnikov stavbe oziroma stanovanj v njej, da se strinjajo z uporabo zvočnih naprav na prireditvi.

Zaradi tega norega zakona, so na nogah predvsem gasilci, ki odredbi odločno nasprotujejo. Taka uredba povzročila povečanje stroškov in otežila administrativne postopke, kar bi negativno vplivalo na zbiranje finančnih sredstev za gasilska društva, ter druge organizatorje prireditev, pravijo v gasilski zvezi.

“Bistroumni” Svobodnjaki, bi nam tako ukinili še veselice?

 

Povezane objave

Ali ima Urška Klakočar Zupančič demenco, ali pa le kratko pamet? (video)

Golobovi glede postavitve azilnih centrov, po novem, ne bodo nobenega vprašali

Vučić žalil Slovence, da so odvratni, Jankoviću pa skočil v objem!

2 komentarja

mapu 26. 03. 2024 - 3:21
Ta vlada naj si j... mater!
Dado 26. 03. 2024 - 7:15
Te veselice se itak v večini primerov končajo s kakšnim množičnim pretepom ali več manjših pretepov... Ko "pravi slovenski kerlci" malo preveč pogledajo v kozarec...
Dodaj komentar