Slovenska Bistrica izpadla iz mreže satelitskih urgentnih centrov? Ministrici za to malo mar?

Karmen Furman, slika SDS

Mreža satelitskih urgentnih centrov je za srednje velike in manjše občine izrednega pomena. A namesto, da bi bilo takih centrov vedno več, jih bo očitno pod Golobovo vlado vedno manj.

Pod to vlado in pod novo zdravstveno ministrico očitno pacienti lahko pričakujejo še slabše stanje, kot ga že imajo? In kot da kaosa v zdravstvu še nebi bilo dovolj, se zmanjšuje tudi število satelitskih urgentnih centrov po državi.

Kako je pri nas organiziran sistem  nujne medicinske pomoči? Po celotnem ozemlju Slovenije 24 ur dnevno 7 dni v tednu odprtih 54 točk, kjer lahko pacienti kadarkoli dobijo nujno zdravniško pomoč. Od teh 54 točk jih je 10 v urgentnih centrih, ostalih 44 pa v ambulantah dežurnega zdravnika, ki delujejo v lokalnih zdravstvenih domovih in so enakomerno razporejeni po celotnem ozemlju Slovenije. Urgentni centri delujejo v bolnišnicah in imajo tako na voljo več diagnostičnih možnosti, medtem ko dežurna mesta delujejo v lokalnih zdravstvenih domovih. Dežurni zdravnik deluje v ambulanti nujne medicinske pomoči, hkrati pa se odzove na klice na 112 in v primeru potrebe izvozi z reševalnim vozilom na teren. 

V Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica s sedanjo kadrovsko zasedbo vedno teže pokrivajo obsežno območje slovenjebistriške, oplotniške, makolske in poljčanske občine z več kot 34 tisoč prebivalci. Število intervencij je precejšnje. Ker pri reševanju življenja nemalokrat štejejo minute, je ključno hitro posredovanje.

Zakaj je torej Slovenska Bistrica izpadla iz mreže satelitskih urgentnih centrov in ali boste upoštevali sklep lokalne skupnosti ter jo uvrstili nazaj v to mrežo? Nenazadnje je za to ministrstvo investiralo sredstva,” je danes v Državne zboru, ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel spraševala poslanka SDS Karen Furman, ki tudi sama prihaja iz območja Slovenske Bistrice.!

Ministrica se je izgovarjala na kriterije in stroko, saj naj bi  bila po besedah ministrice Slovenska Bistrica preblizu Maribora in naj zato nebi spadala v (njihov) kriterij vsaj 40 kilometrov od urgentnega centra. Čeprav ministrica pravi, da se ne bo spremenilo praktično nič, pa to ni ravno tako. Poslanka Furman je namreč ministrico spomnila, da se je v Slovenski Bistrici že zmanjšal team dežurne službe. In tu se bojijo, da bodo ostali tudi brez dežurnih služb, a kot bi Furman, govorila steni, ministrica goni svojo plat zgodbe.

Upajmo le, da zaradi tega ne bo moralo umreti nekaj ljudi, da tudi na ministrstvu za zdravje pridejo k  pameti?

Povezane objave

Tragedija v Staršah. Umrl 14-letnik!

Če bi bile volitve danes: SDS bi pojedel Svobodo, Resnica pa bi izrinila Levico

Ali ima Urška Klakočar Zupančič demenco, ali pa le kratko pamet? (video)

1 komentar

Niko Rus 26. 03. 2024 - 13:18
Saj je tudi Holob dejal da se čakalne dobe niso povečale . Nikakor . Le več ljudi je na čakalni listi. In kaj potem pričakovati ......? Tako pač je . To smo izvolili . In to imamo . Žal trpimo vsi . Živeli novi obrazi...Plešimo.
Dodaj komentar