Vsem mamam želimo vse najlepše ob materinskem dnevu.

Materinski dan, slika DM

Materinski dan je praznik, namenjen čaščenju mater in njihove vloge v družbi. Obeležujemo ga na različne datume v različnih državah, vendar je običajno praznovan spomladi.

Materinski dan sicer izvira iz ZDA, kjer ga je leta 1908 ustanovila Anna Jarvis, kot dan, posvečen spoštovanju in čaščenju mater. Leta 1914 ga je ZDA uradno priznala kot praznik in ga začela praznovati druge nedelje v maju. Praznik je kmalu postal priljubljen tudi v drugih državah in danes ga praznujejo po vsem svetu.

Materinski dan je priložnost, da izrazimo hvaležnost in ljubezen do mater, ki nas podpirajo in skrbijo zanjo nas. Lahko jim izkažemo pozornost z voščilnicami, darili ali s preprosto gesto, kot je objem ali poljub. Praznik je priložnost, da se zavedamo, kako pomembno je, da spoštujemo in cenimo vlogo, ki jo imajo matere v naših življenjih.

Materinski dan lahko praznujemo na različne načine. Nekateri se odločijo, da bodo mami pripravili zajtrk v postelji, drugi organizirajo družinski izlet ali kosilo. Pomembno je, da se zavedamo, da to ni le en dan v letu, ko izrazimo hvaležnost, ampak bi to morali početi vsak dan.

Materinstvo je edinstvena izkušnja, ki jo lahko doživi le ženska. Matere se srečujejo s številnimi izzivi, vendar so pripravljene na vse, da bi poskrbele za svoje otroke. Njihova ljubezen, požrtvovalnost in vztrajnost so neizmerni. Materinski dan je priložnost, da se spomnimo vseh teh stvari in se zavedamo, kako pomembno je, da podpiramo matere v naši skupnosti.

V Sloveniji se materinski dan praznuje 25. marca, istočasno kot mednarodni dan mater. Praznik ni uradni dela prost dan, vendar pa se v številnih družinah ob tej priložnosti tradicionalno obdaruje matere in se jim izkazuje spoštovanje ter ljubezen.

Vendar pa se ne smemo omejiti le na praznovanje matere. Materinski dan bi moral biti tudi priložnost za razmislek o vseh materah v svetu in o njihovih različnih izkušnjah. Mnoge matere se soočajo s številnimi težavami, vključno s pomanjkanjem dostopa do zdravstvenega varstva, izobraževanja in drugih virov, ki bi jim pomagali zagotoviti boljše življenje za njih in njihove otroke.

VSEM MAMAM VOŠČIMO LEP MATERINSKI DAN!

vir: svetovni splet

Povezane objave

Golobovi glede postavitve azilnih centrov, po novem, ne bodo nobenega vprašali

Vučić žalil Slovence, da so odvratni, Jankoviću pa skočil v objem!

Pred RTV zvenelo: “lopovi, lopovi”, na Trgu republike pa pozivi k odstopu Golobove vlade. Foto, video

1 komentar

Pepe Vasjebe 25. 03. 2023 - 17:23
Full vam hvala za tale lep zapis in zares prekrasno izbrano pesem.
Dodaj komentar