Zaradi migrantov in tujih delavcev bi morali spreminjali EMŠO številke?

slika je simbolna

Ministrstvo za notranje zadeve je konec novembra v javno razpravo in medresorsko usklajevanje poslalo spremembe zakona o centralnem registru prebivalstva, s katerimi naj bi se spremenila EMŠO številka, piše Žurnal24.

EMŠO je sestavljen iz rojstnega datuma ter trimestne letnice rojstva, sledi oznaka 50, ki je bila v Jugoslaviji oznaka za Slovenijo, nato pa so številke od nič do 499 rezervirane za moške, od 500 do 999 pa za ženske. Sprememba naj bi bila nujno potrebna, ker ni več mogoče zagotoviti dovolj EMŠO številk na določen dan za vse. Tako ministrstvo.

A ta trditev ravno ne “pije vode” vsaj ne v Sloveniji. Za vsak dan rojstva je na voljo 500 številk za moške in 500 za ženske. V Sloveniji se na leto rodi okrog 20 tisoč otrok, če bi se vsak dan rodilo enako število otrok in enako število deklic in dečkov, bi vsak dan potrebovali le 28 EMŠO številk za moške in 28 za ženske, ne pa 500 za vsak spol. matematika očitno na ministrstvu nekomu ne štima?

Se pa EMŠO določa tako državljanom Republike Slovenije kot tudi tujcem, ki imajo v Republiki Sloveniji urejen status ali pravice in obveznosti, piše portal Žurna24. V Slovenijo zdaj letno pride okrog sedem tisoč migrantov, ki pri nas zaprosijo za azil in jih namestijo v azilnem domu, a nato kmalu odidejo, zelo verjetno so za EMŠO večja težava delovni migranti. V Sloveniji je bilo lani po podatkih statističnega urada delovno aktivnih 781 tisoč državljanov Slovenije in kar 121 tisoč tujih državljanov, na šest državljanov Slovenije torej že en tujec.

Namesto, da se spremeni politika do zaposlovanja tujcev v Sloveniji, je lažje spremeniti kar EMŠO številko? Bomo pod to vlado doživeli še kakšno sramoto’

 

 

 

Povezane objave

Danes bo ob 14.30 napeto pred RTV? Rupar pozval vodstvo, da se sooči s protestniki.

Janša: “Slovenski levičarji zbrani okrog vlade posnemajo Hitlerja?”

Kangler nad policijo. “Zakaj ste lagali občinam, glede študij o azilnih domovih?”

1 komentar

BOBUBOB 22. 12. 2023 - 3:29
Kdo ve, kaj so še gnide podpisale naivnemu plebsu za hrbtom. Pa si ne upajo razkriti. Nič ne de, tole ljudstvo je utrjeno, kar mu položiš v korito, prebavi. In te potem znova voli. Malo pojamraš, med svoje kandidate vpišeš kakega zabavljača, še kakšna debela laž in si v parlamentu. In potem lažeš naprej. Res si ne zaslužimo svoje države in res je tudi, da je nimamo več. Ne države, še manj svoje. Ker smo jo naivno zaupali v parklje gnidam, ki so jo zapravili za svojo lastno korist, za nekaj sinekur, par objemov in nekaj fotkanja. Prav nam je.
Dodaj komentar