Zmagovalka Evrovizije je postala Ukrajina!

Zmagovalci Evrovizije, Ukrajina, zajem slike

Napovedi so se uresničile. Zmagovalci 66. tekmovanja za Pesem Evrovizije so ukrajinski predstavniki Kalush Orchestra s skladbo Stefania.

Zmagovalka Evrovizije je postala Ukrajina

Najprej so svoje glasove sporočile strokovne žirije iz posameznih držav, nato pa bodo prišteli še glasove, ki so jih po Evropi oddali gledalke in gledalci. Prva se je oglasila Nizozemska, ki je 12 točk dala Grčiji, San Marino je najvišje število točk namenil Španiji, prav tako Makedonija in MaltaUkrajinska strokovna komisija je 12 točk podarila Združenemu kraljestvu, albanska pa Italiji. Estonija je 12 točk poslala na Švedsko, Azerbajdžan pa Samu Ryderju (Združeno kraljestvo).

Portugalci so 12 točk namenili sosednji Španiji, nemška strokovna žirija pa Združenemu kraljestvu, enako so se odločili tudi BelgijciNorvežani so najbolje ocenili grško pesem, Izrael pa švedsko. Poljska je največ točk namenili Ukrajini, Grčija pa Azerbajdžanu. Moldavija je največje število točk podelila sosedi Ukrajini, Bolgarija pa je 12-ico poslala Grčiji.

Srbska žirija je z največjim številom točk nagradila Azerbajdžan, Islandija pa švedsko izvajalko Cornelio Jacobs. Ciper je sledil tradiciji in najvišje število točk podelil Grčiji, Latvija pa je 12 točk poslala Ukrajini. Španska žirija je najbolje ocenila Azerbajdžan, Švica je največ glasov namenila Grčiji, prav tako Danska.

Naši predstavniki, skupina LPS, so obtičali v polfinalu:

Armenska strokovna žirija je nagradila Španijo, Romunija pa Ukrajino. Irci so 12 točk poslali v Španijo, iz Slovenije pa je 12-ica odpotovala v sosednjo Italijo. Iz Gruzije je šlo najvišje število točk Združenemu kraljestvu, iz Zagreba pa v Beograd. Litva je naveč točk poslala Ukrajini, Avstrija pa v London. Finci so tradicionalno z najvišjim številom točk nagradili sosede Švede, podobno so se odločili tudi v Združenem kraljestvuŠvedska žirija je izbrala Španijo, enako tudi avstralska.

Predzadnja je glasove oddala Češka – 12 točk je poslala v Združeno kraljestvo, zadnja pa je glasovala gostiteljica, Italija, ki je najvišje število točk podelila Nizozemski.

[color-box color=”yellow”] Nato pa so prišteli še glasove telefonskega glasovanja. Daleč največ, 439 glasov, je prejela Ukrajina[/color-box]

vir_ MMC

Povezane objave

Razpis – Festival pod Pohorjem 2024

Fehtarji pri Luki Dončiću v Ameriki. Samo zanj so priredili znano slovensko pesem (video)

Priznani glasbenik Franc Mihelič premagal raka. Zahvaljuje se zdravnikom!