Danes je cvetna nedelja. Začenjajo se priprave na veliko noč

Danes je cvetna nedelja, s katero se začenjajo neposredne priprave na največji krščanski praznik veliko noč. Mnogi bodo v cerkve k blagoslovu odnesli butare.

Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, ko so ga po zapisih iz Svetega pisma ob prihodu ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Po stari krščanski navadi, ki sega tja v 7. stoletje, verniki na cvetno nedeljo v cerkev k blagoslovu prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, najpogosteje povezano v butare.

Cvetna nedelja je krščanski praznik, ki se praznuje kot spomin na Jezusov prihod v Jeruzalem pred trpljenjem, smrtjo in vstajenjem, kot je opisano v krščanskih evangelijih. Praznik se običajno praznuje na nedeljo pred veliko nočjo. Glavni dogodek, ki ga Cvetna nedelja označuje, je Jezusov vhod v Jeruzalem, ki ga ljudje pozdravljajo z vejevjem palmovega in drugih dreves, pri čemer kličejo “Hozana, Sinu Davidovemu”. Ljudje so položili tudi svoje plašče pred Jezusa, ko je vstopal v mesto na osliču, kar je bilo simbolično dejanje praznovanja in priznavanja Jezusovega mesijanskega statusa.

Tudi v Vatikanu bo dopoldne potekala maša z blagoslovom zelenja, ki se je bo udeležil tudi papež Frančišek.

Cvetna nedelja, slika. Radio Ognjišče

Povezane objave

Levičarska neumnost študentov na FDV. Ministrstvo in šola molčita?

Blamaža na TV Slovenija. Kaj takega se ni še nikoli zgodilo!

Pokvarjeno! Ko na FDV, profesorica, kar sama učence poziva k udeležbi na protest.