Gasilcem v nočnem času pripada višje nadomestilo za prehrano

Gasilska brigada Maribor

Mariborsko delovno sodišče je pritrdilo poklicnim gasilcem, ki že več let opozarjajo, da jim za čas nočnega dela pripada 50 odstotkov višje nadomestilo za prehrano. V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije so prepričani, da so s tem direktorji poklicnih gasilskih enot ostali brez izgovora, da za izplačilo nimajo pravne podlage.

Vodstvo sindikata je včeraj sklicalo novinarsko konferenco, kjer so povedali, da so v sindikatu že leta 2015 prvič pozvali direktorje takratnih 13 gasilsko-reševalnih zavodov širom po Sloveniji, da začnejo obračunavati in izplačevati višje nadomestilo. To gasilcem pripada po Zakonu o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki je bil uveljavljen v letu 2006. Zato gasilci zahtevajo poračun obveznosti za nazaj.

A je večina direktorjev to možnost zavrnila, pri tem so se izgovarjali na to, da za višje izplačilo nadomestila nimajo zakonske podlage. Zato so v sindikatu sprožili individualna delovna spora v Mariboru in Krškem.

Mariborsko delovno sodišče je o tem razsojalo in obrazložitev napisalo na 20 straneh. Razsodilo je, da mora v primeru enega od gasilcev Gasilska brigada Maribor poravnati razliko povračil stroškov za prehrano v višini 1086 evrov, poleg svojih stroškov sodnega postopka pa še 981 evrov stroškov sodnega postopka. Ta sodba naj bi bila precedenčna tudi za ostale gasilce.

Za primer iz Krškega pa je odločalo Delovno in socialno sodišče v Krškem. To je že lani odločilo podobno. Vendar pa se je takratni direktor krških poklicnih gasilcev pritožil na višje sodišče, ki je zadevo vrnilo v ponovno odločanje na prvo stopnjo. Nove razsodbe na prvi stopnji pa v zaenkrat še ni.

Večina enot je sicer po navedbah sindikata po sodbi prvostopenjskega sodišča v Brežicah začela redno plačevati 50 odstotkov višja nadomestila za prehrano v nočnem času, nekatere so gasilcem izplačale tudi razliko za nazaj, a zaradi zastaralnega roka le za pet let. Ko pa je višje sodišče zadevo vrnilo v ponovno odločanje, so nekatere od enot znova prenehale z izplačevanjem višjega nadomestila za prehrano v nočnem času. Že vse od leta 2006 jim ga izplačujejo le v Trbovljah.

Poračun na gasilca za nazaj naj bi znašal od 1600 do 1700 evrov, brez obresti.

Mesečno ne gre za velike zneske, po navedbah sindikata gre za 1,49 evra višje nadomestilo v času nočnega dela, pri čemer ima poklicni gasilec nočni turnus približno sedemkrat mesečno.

foto: Gasilska brigada Maribor

V Sloveniji je v 14 poklicnih enotah zaposlenih nekaj več kot 700 poklicnih gasilcev.

M. B.


Povezane objave

V SDS žalujejo. Poslovila se je Katarina Culiberg. Bila še tako polna življenja, ciljev in navdiha!

Umrl je velik domoljub, nekdanji poslanec in član IO SDS, Srečko Hvauc

V Hotinji vasi bo veselo in se bo pelo! Tam bo tudi naša ekipa z neposrednim prenosom!