IZREDNA NOVICA! Hrvaška s 1. januarjem v schengen

slika je simbolna

Hrvaška je pričakovano prejela zadostno podporo, pri Bolgariji in Romuniji pa se je zapletlo, čeprav je Evropska komisija novembra presodila, da vse tri države izpolnjujejo pogoje.

Slovenija in Hrvaška sta sicer ločeni podali enostranski izjavi. Slovenija v njej po neuradnih informacijah poudarja, da je meja med državama določena z arbitražno razsodbo, ki je končna in obvezujoča. Hrvaška pa medtem v svoji izjavi zatrjuje, da je razsodba ne obvezuje.

Za potrditev vstopa nove članice je sicer potrebno soglasje držav schengenskega območja, ki pa so tudi članice Evropske unije.

Hrvaška, ki se je Evropski uniji pridružila julija 2013, bo tako z novim letom vstopila še v območje brez nadzora na notranjih mejah, s čimer bo odpravljen tudi nadzor na slovensko-hrvaški meji. 1. januarja bo poleg tega prevzela tudi evro.

Ministri za notranje zadeve članic EU-ja bodo sicer danes obravnavali tudi akcijski načrt za upravljanje migracij na zahodnobalkanski migracijski poti, ki ga je Evropska komisija zaradi naraščajočega števila prihodov prebežnikov predstavila v ponedeljek.

Povezane objave

Pavle Rupar v Odmevih priperljivemu Sušniku: “Upokojenci niso socialci!”

Ministrstvo Aste Vrečko naj bi financirala galerijo prijetih ruskih vohunov?

Rupar: “Enim 600€ dodatka k plači, 600.000 upokojencem pa nižje pokojnine! Vsi na shod!”