Kam je s slovenskih radijskih postaj, izginila slovenska glasba?

V Sloveniji, ki je s komaj 2 milijona prebivalcev sodi med najmanjše države v Evropski uniji, je zagotovo največ radijskih postaj.

Podatki o začetkih slovenske glasbe so zabrisani med prve omembe ljudskih pesmi, oziroma omembe, da so prebivalci območja današnje Slovenije od 6. stoletja dalje prepevali v svojem jeziku. Glasba tega časa je najbrž segala v obdobje nekdanje pradomovine ter bila oblikovno in vsebinsko podobna glasbi drugih Slovanov. A ohranjanje tradicije slovenske glasbe se je med Slovenci najbolj izgubilo v času skupne države Jugoslavije, ko so v našo malo deželico na sončni strani alp, prihajali nekakšni “južni” zvoki, ki s slovensko glasbo in kulturo niso imeli nobene povezave

To, da Slovenija in njena kultura ne sodi na Balkan, je že dolgo znano vsakomur ki vsaj malo pozna našo državo. Tujo, oziroma balkansko glasbo, so k nam uvozili v času skupne države. A se žal z lastno državo ni nič kaj dosti spremenilo. Kratek pogled na radijske postaje nam narekuje, da se nekateri glasbeni uredniki slovenske glasbe pravzaprav sramujejo. Radijsko politiko usmerjajo drugam. Primer vrtenja (predvsem) tuje  glasbe je mariborski radio City, kjer je slovenske glasbe le za vzorec. Podobni primeri so recimo Radio 1, Radio Salomon, radio Antena, radio Center, radio HIT itd. Prav zanimivo je, da slovensko glasbo zelo redko slišimo celo na nacionalnem Valu 202, malo več, pa še vedno premalo, pa na 1. programu radia Slovenija.

Zagotovo pa največji zdrs od slovenke glasbe naredi Radio Aktual, ki vrti pretežno hrvaško glasbo. Hrvatje celo pravijo, da je na tem radiu več njihove glasbe, kot na marsikaterem hrvaškem radiu. V bistvu lahko rečemo, da je ta radio, prava sramota za našo slovensko glasbo. Zamislite si hrvaški radio, ki bi vrtel pretežno slovensko glasbo. Zagotovo nebi dolgo obstajal.

Seveda je glasba univerzalni jezik. vsaka je po svoje zanimiva, a tista pristna in prava slovenska je le ena. Nekakšen, raziskovalec popularne kulture, Dr. Peter Stanković,  je lani celo skušal skozi svoje nebuloze slovensko glasbo celo prikazati kot glasbo, ki ima fašistične nastavke.

V Sloveniji na srečo obstaja kar nekaj priznanih ansamblov, ki na svojih veselicah igrajo izključno slovensko glasbo in še dobro, da je tako, kajti če nam v “svobodi” ukinejo še to, to pomeni konec slovenske glasbe. In upajmo, da bo prireditev takega kova, kot je Noč Modrijanov, v Sloveniji še zelo veliko.

Povezane objave

V SDS nasprotujejo referendumu o uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah!

Poglejte na kakšen način se Golobovi trudijo ustaviti ustanovitev parlamentarne komisije

Nova levičarska moda? Po petju Klakočar Zupančičeve, zapela še predsednica države? #video

4 komentarji

BoriSe 15. 06. 2023 - 8:42
Samo to bi rad rekel! Hvala Juretu Longyki z njegovo oddajo o slovenski glasbi Izštekani!!! Za radio Aktual bi pa morali že ukrepati in ga ukiniti! Res je sramota za Slovenijo, da so si sploh izmislili tak radio! Naj gredo dol na jug in naj tam poslušajo tisto njihovo miško! Hrvaška Muska je od pesmi do pesmi enaka! Da o besedilih ne govorim Tako slaba besedila znajo samo Hrvati napisat! Mama kupila traktorja ŠČ!? Beda!!! In to ti vse pove o njihovi glasbi in kakovosti!Ampak žalostno je, da je to ljudem všeč in, da še izjavijo, da je to super dober komad! To pokaže inteligenčni kvocient ljudi, ki to poslušajo! Saj sami ne veste kaksne bedarije poslušate! V tujini bi mislili, da ste znoreli in bi vas v umobolnico poslali!
AOMORI 15. 06. 2023 - 7:33
Vsako jutro, ko vstanem, najprej pogledam skozi okno, ali že visijo hrvaške zastave. Živim v okolju, kjer Radio Aktual objavlja lokalne informacije v slovenščini. Največkrat imajo intervjuje z južnjaki v njihovem jeziku, tako mi ni jasno ali sem doma ali sem v tujini. Zaposlenim in lastnikom žal možgani ne dopuščajo sprejeti dejstva, da že 30 let živimo v Sloveniji.
Anton 15. 06. 2023 - 8:32
Ja na žalost je tako. Ker je pri nas že večina priseljena iz bivših republik nekdanje skupne države in posledično njihovih otrok, ki jih je po moje že več kot avtohtonih Slovencev, ki že večinoma zavzemajo mesta radijskih voditeljev in se res obnašajo mačehovsko do Slovenske glasbe. Jaz imam zelo rad našo domačo glasbo a moramo priznati, da gre hrvaška glasba tudi zaradi jezika bolje v uho. V glavnem bomo čisti avtohtoni Slovenci kmalu v manjšini, če že nismo, kajti izgleda, da se v naši državi prilagajamo mi njim namesto oni nam. Žal
Boki Uso 15. 06. 2023 - 17:21
Bolj kot razna Jugoslovanska glasba bi nas moralo skrbeti, da nas od tuje glasbe 90 % posiljujejo z angleško glasbo, kot da ni druge svetovne glasbe. Zakaj ne moremo opazno pogosteje poslušati uspešnice neangleških narodov. Kot da ne obstajajo turške, madžarske, nemške, poljske, ruske, ukrajinske, španske, romunske ... uspešnice???!! Cele dneve samo angleško jamranje in cviljenje. Ali si ostali svetovni umetniki ne zaslužijo, da jih plačamo za njihove stvaritve. Mar mora ves denar za glasbo iti v že tako prebogato in kulturno že zbledelo puritansko Ameriko.
Dodaj komentar