Koliko solidarnostnega prispevka bomo mogli plačati? Tu so podatki!

Zakon o interventnih ukrepih uvaja obvezni solidarnostni prispevek za fizične in pravne osebe. Vse lepo in prav, ampak ali je tak prispevek sploh potreben?

Solidarnostni prispevek, ki ga kot enega od virov sredstev za pomoč po poplavah uvaja v soboto uveljavljeni interventni zakon, bi znašal okoli 68 evrov na zaposlenega.

Za fizične osebe naj bi solidarnostni prispevek v vsakem od obeh let znašal v povprečju okoli 68 evrov. Tisti s povprečno plačo, ta je za leto 2022 znašala 2023,90 evra bruto, bi plačali 73 evrov, tisti z minimalno plačo (12.893 evrov v letu 2022) pa 39 evrov.

Dodatno naj bi se od fizičnih oseb z dejavnostjo, za katere ni bila izdana odločba o odmeri dohodnine, v sklad za obnovo steklo okoli štiri milijone evrov, od pravnih oseb pa okoli 71 milijonov. Povprečni znesek pri pravnih osebah bi znašal okoli 886 evrov na zavezanca.

Kot alternativo plačilu solidarnostnega prispevka interventni zakon ob soglasju delavca in delodajalca predvideva možnost organizacije dveh solidarnostnih delovnih sobot, ene letos in ene prihodnje leto. Pa gre pri tem prispevku res za solidarnost, ali pa gre za povsem nekaj drugega?

V to rubriko obveznega plačevanja solidarnostnega prispevka na žalost pašejo tudi upokojenci, ki že tako in tako dobivajo mizerne pokojnine. In ob tem se marsikdo sprašuje, zakaj recimo vlada troši na milijone denarja za nevladnike?

Povezane objave

To so laži Marka Milosavljevića, ki jih je natvezil za Voice of America

Predsednik vlade Robert Golob je grozil sindikatu Fides?

Predsednica države spet dela tisto, kar ni njeno delo. Tokrat se vtika v stavko zdravnikov?

1 komentar

Vipavec 5. 09. 2023 - 2:14
Ta vlada dela s prebivalstvom kod svinja z mehom koliko časa bo ta veselica trajala.
Dodaj komentar

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več