Minister dr. Podgoršek na avdio video sestanku z nosilci slovenskih zaščitenih shem kakovosti v EU

Zaščiteni slovenski proizvodi in živila | Avtor MKGP

Minister Podgoršek je na sestanku poudaril, da slovenski kmetje, pridelovalci in predelovalna industrija, vključno z dopolnilnimi dejavnostmi ponujajo številne izdelke iz različnih evropskih in nacionalnih shem kakovosti. »Izjemno sem ponosen na vas, saj imamo kar 26 pridelkov in živil zaščitenih pri Evropski komisiji, od tega 10 z zaščiteno označbo porekla, 13 z zaščiteno geografsko označbo in 3 v shemi zajamčena tradicionalna posebnost. V slednjo shemo bo po končanem postopku registracije uvrščena tudi slovenska potica.« Poleg tega imamo v nacionalno shemo kakovosti višja kakovost vključenih 10 pridelkov in živil. Pestrost pridelkov in živil je izjemna, od mesnih, mlečnih izdelkov do medu, olj, čebule, hmelja, pekarskih izdelkov, jajc. Poleg tega se vse bolj uveljavljajo tudi druge sheme, kot so ekološka pridelava, integrirana pridelava, dobrote z naših kmetij in Izbrana kakovost.

Ministrstvo skupaj z vsemi deležniki v tem procesu vlaga finančna sredstva v promocijo shem kakovosti, v zadnjih letih predvsem v shemi izbrana kakovost in ekološka pridelava. Zlasti izbrana kakovost je shema, ki ji posvečamo posebno pozornost, ker povezuje posamezne sektorje iz vse države in v kateri morajo biti vse faze pridelave in predelave narejene v Sloveniji, v kolikor se uporablja znak Izbrana kakovost Slovenije. Tudi nekatere druge sheme so temu podobne, vendar omejene na manjša geografska območja. Prav tako vlagamo sredstva za promocijo lokalnih ponudnikov, ki se preko spletnih kanalov, Naša super hrana, lahko promovirajo tudi s svojimi certifikati.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Na nivoju EU so na voljo sredstva za promocijo kmetijskih proizvodov. Upravičenci so organizacije, ki predstavljajo določen sektor, kot so organizacije proizvajalcev, skupine proizvajalcev, gospodarska združenja in podobno. Namen promocije je promovirati sheme kakovosti znotraj EU in v tretjih državah, s poudarkom na promociji izven EU.

Tudi Slovenija v okviru ukrepa 3.1 – Shema kakovosti za kmetijske proizvode in živila podpira sodelovanje v shemah kakovosti. Podpora je namenjena povrnitvi stroškov vstopa v shemo, letnim prispevkom za sodelovanje in preglede za preverjanje.

Minister Podgoršek je na sestanku povedal, da se mu zdi podpora shem kakovosti iz naslova EU in slovenskih sredstev primerna in da se ne more pridružiti mnenju, da se država ne zaveda pomena lokalnih živil in zaščitenih proizvodov. »Učinek države je nedvomno odvisen tudi od vas sektorjev in nosilcev živil, vključenih v shemo kakovosti. Zato vas prosim in pozivam, da še intenzivneje nadaljujete in se povezujete.« Shema Izbrana kakovost in njeni rezultati šele prihajajo, zato je na tej promociji vredno vztrajati in vanjo vključiti vse sektorje, saj bo potem potrošnik sposoben izbirati hrano po osebnem prepričanju. Zagotovo pa nas trenutna epidemiološka situacija uči, da moramo stopiti na pot sodelovanja in oblikovanja verig, saj le-te tudi v težkih časih dobro delujejo.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Povezane objave

Levičarska neumnost študentov na FDV. Ministrstvo in šola molčita?

Blamaža na TV Slovenija. Kaj takega se ni še nikoli zgodilo!

Pokvarjeno! Ko na FDV, profesorica, kar sama učence poziva k udeležbi na protest.