Pozor! Prihaja nova podražitev plina in elektrike?

slika je simbolna

Približuje se datum, ko bo nehal veljati ukrep nižje stopnje davka na dodano vrednost na elektriko, zemeljski plin, daljinsko ogrevanje in les za kurjavo. To pomeni, da bodo storitve ponovno dražje!

Lani avgusta je državni zbor sprejel zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov (ZNUDDVE). Glavno določilo zakona je začasno obračunavanje in plačevanje DDV po nižji, 9,5-odstotni stopnji za dobavo električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo in velja od 1. septembra lani do 31. maja letos. Konec meseca se počasi bliža, s tem pa tudi nižje cene elektrike in zemeljskega plina, pa že sedaj so bile cene visoke. Kaj bo naredila vlada? Bo ponovno podaljšala znižanje stopnje za DDV? Piše spletni portal Žurnal24.

Koliko bodo torej v povprečju višji mesečni zneski na položnicah, če vlada ukrepa znižane stopnje DDV ne podaljša. Iz naslova obračunane višje stopnje DDV se bodo položnice za energente podražile za 11 odstotkov. Mesečne položnice za elektriko bodo višje od nekaj evrov pa do nekaj čez 20 evrov pri večjih porabnikih. Približno za toliko bodo višje tudi mesečne položnice za zemeljski plin, če bi skozi celo leto plačevali enakomerne zneske in ne po dejanski mesečni porabi.

Za tiste, kise grejete na pelete. Trenutna cena peletov je okoli 430 evrov za tono, junija tako lahko pričakujemo, da bodo ponudniki dvignili cene vsaj za 11 odstotkov, kolikor znaša podražitev zaradi prehoda iz nižje na višjo stopnjo DDV, torej lahko predvidevamo, da se bo cena povzpela na približno 480 evrov za tono.

Počakajmo torej do konec tega meseca in upajmo, da vlado sreča pamet, ter da  podaljša znižanje stopnje za DDV.

Povezane objave

Saj ni res pa je. Vlada bi sebi, kar za 40 odstotkov povišala plače?

Tako je Franc Kangler, na soočenju, zaprl usta Maši Kociper

Levičarska neumnost študentov na FDV. Ministrstvo in šola molčita?

1 komentar

Golaž 11. 05. 2023 - 9:42
elektrika bo še kar naprej po isti ceni, spreminja se samo DDV na staro višino ki je veljala pred začasnim ukrepom
Dodaj komentar