Kmetu je bilo s strani občine Hoče – Slivnica neupravičeno razlaščeno zemljišče?

Magna, slika: Vojko Golob

Upravno sodišče ugodilo tožbi kmeta, za potrebe Magne sta ga neupravičeno razlastili upravna enota Maribor in občina Hoče-Slivnica.

Upravno sodišče je sredi letošnjega januarja izdalo odločbo, v kateri je ugodilo tožbi kmeta, ki mu je bilo razlaščeno 17.785 kvadratnih metrov kmetijskega zemljišča v korist Občine Hoče – Slivnica. Ta je to zemljišče prodala Magni Steyr za potrebe gradnje, ki pa se na tem delu zemljišča še ni začela. Senat upravnega sodišča, ki mu je predsedovala sodnica Violeta Tručl, je odločil, da je mariborska upravna enota opravila zgolj preizkus javne koristi v abstraktnem pogledu, zato je napačno uporabila materialni zakon. Ob tem je izostala ugotovitev dejanskega stanja glede konkretne javne koristi.

Kmetu je bilo tako v korist Občine Hoče – Slivnica razlaščeno 17.785 kvadratnih metrov kmetijskega zemljišča. Občina pa je zemljišče prodala Magni Steyr za potrebe gradnje. Gradnja se na tem delu zemljišča še ni začela.

Razlastitev naj bi bila v nasprotju z ustavo, saj gre v tem primeru za razlastitev v korist gospodarske družbe, ki se želi ukvarjati s podjetniško, to je dobičkonosno dejavnostjo, in tu naj bi šlo kvečjemu za dosego domnevne posredne javne koristi.

Glede na to, da se gradnja druge faze, za katero je bilo razlaščeno omenjeno zemljišče, kjer je bil predviden plinovod, še ni začela, in glede na to, da je Magna za zdaj ustavila proizvodne aktivnosti v hoški lakirnici, to zemljišče, kjer raste koruza, pa daje v najem, se lahko zgodi, da konkretne javne koristi za tožnikovo nepremičnino ne bo mogla ugotoviti. Se bo tudi župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak tudi tokrat zavil v molk?

Povezane objave

Tragedija v Staršah. Umrl 14-letnik!

Veselo in prijateljsko vzdušje na srečanju Podravske regije SDS v Račah

Razgrajal po trgovini in se podelal. Policisti so ga odpeljali