Protest zaradi enostranskega poročanja in kršenja novinarskih standardov TV Slovenija.

slika: twitter

Rajko Gerič, odgovorni urednik 2. programa in parlamentarnega programa na TV Slovenija je podal javni protest zaradi enostranskega poročanja in kršenja novinarskih standardov.

Novinar Bojan Požar je na omrežju X objavil javni protest Rajka Geriča, urednika 2. programa TV Slovenija, zaradi enostranskega poročanja in kršenja novinarskih standardov. Zapis povzemamo v celoti.

Javni protest Rajka Geriča, zaradi enostranskega poročanja in kršenja novinarskih standardov.

TV Slovenija je v oddaji TV Dnevnik dne 22. 2. 2024 objavila prispevek, v katerem napada novinarje Panorame in “brani” dobro ime predavatelja na fakulteti za družbene vede dr. Marka Milosavljevića .

Milosavljević je v svoji izjavi za Voice of Amerika grobo napadel čast in dobro ime novinarjev javne televizije, ki so sodelovali pri pripravi oddaje Panorama. Milosavljević je namreč njihovo delo in zaposlitve ocenil kot politično in zaradi tega smo novinarji oddaje Panorama zoper takšne izjave ostro protestirali. Nihče od novinarjev Panorame namreč ni nikoli deloval politično, ni propagiral nobenih političnih stališč ne znotraj ne zunaj programov TV Slovenija, noben od novinarjev Panorame se ni udeleževal kakršnihkoli političnih akcij in manifestacij (za razliko od nekaterih prepoznavnih imen informativnega programa TV Slovenija).

Politično etiketiranje novinarjev, ki so profesionalno in v skladu z vsemi novinarskimi merili in standardi pripravljali dnevno informativno-magazinsko oddajo je zavržno samo po sebi, še bolj pa je nesprejemljivo, da takšno etiketiranje uporabi predavatelj novinarstva na fakulteti, ki bi moral mlade novinarje poučevati o nepristranskosti in etični drži novinarstva in novinarjev.

Novinarji Panorame smo pričakovali, da nas bo pred neutemeljenimi napadi zaščitilo tudi vodstvo RTV, ki pa je nasprotno vzelo v bran dr. Milosavljevića in s tem pohodilo status in dobro ime lastnih zaposlenih v javnem zavodu. Etiketiranje zaposlenih s političnim znamkami je na javnem zavodu RTV Slovenija že davno prešlo meje zdravega razuma, še posebej se je to izrazilo po nastopu predsednika vlade dr. Goloba v Odmevih, ko je javno in pred kamero napovedal da bo skupaj z nekaterimi zaposlenimi na RTV »počistil janšizem«.

Takšno ravnanje je zavržno in je v nasprotju z etičnimi in moralnimi standardi, pozivanje k “čiščenju” zaposlenih na podlagi političnega prepričanja pa je tudi kaznivo dejanje po 297. čl KZ. *** 297. člen (1) Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.

Izjave dr. Milosavljevića bi lahko ocenili kot nedopusten pritisk na novinarje javne RTV in blatenje njihovega dobrega imena in profesionalnega dela. Zato smo na njegove izjave reagirali. Protestiramo pa zaradi neobjektivnega poročanja v TV Dnevniku, ko je novinar(ka) povzela izjave vseh, razen zaposlenih na Parnorami, ki si bili z oceno dr. Milosavljevića direktno napadeni. Osnova novinarskega dela, meril in kodeksa je pridobivanje informacij s strani VSEH vpletenih o katerih poročamo. Z grobo kršitvijo kodeksa novinarjev je bila zaposlenim na RTV, ki so žrtve neupravičenega etiketiranja, povzročena še dodatna moralna škoda.

Zaradi enostranskega prispevka v TV Dnevniku zato pričakujemo opravičilo vodstva in ukrepanje Varuhinje gledalčevih pravic, ki mora skrbeti za to, da javni servis deluje profesionalno, nepristransko in da omogoči VSEM o katerih poroča in pripravlja prispevke, da se odzovejo. Samo upamo lahko, da se praksa enostranskega poročanja in izključevanja določenih zaposlenih na javnem zavodu RTV Slovenija ne bo nadaljevala.

V imenu zaposlenih na informativnem programu 2. programa TV Slovenija, Rajko Gerič, odgovorni urednik 2. programa in parlamentarnega programa TV Slovenija

Povezane objave

Danes bo ob 14.30 napeto pred RTV? Rupar pozval vodstvo, da se sooči s protestniki.

Janša: “Slovenski levičarji zbrani okrog vlade posnemajo Hitlerja?”

Tako se napajajo iz državnega denarja in si koregirajo plačo, neizvoljeni člani Levice.

3 komentarji

Dieta 23. 02. 2024 - 7:56
A ni bil Gerič odpuščen..... kot so poročali v Janševih medijih..... Kdaj pa bo ?? Njegovi standardi o novinarstvu so standardi SDS. Prberite članke v Demokraciji in Nori tv in boste spoznali dno SLO novinarstva !!
METALLICA 23. 02. 2024 - 11:03
Jaz sem prebral članek v Demokraciji. Zelo lepo napisano. Pošteno korektno. Tako kot se spodobi za članek. 😘
Vipavec 24. 02. 2024 - 2:26
Če si levičar ti ne pašejo desne novice in Glih obratno tko da dieta resnica je na sredin si jo sposobna sprejeti seveda RESNICO.
Dodaj komentar