Prva seja. Povečali bi ministrstva in si podredili RTV?

zajem slike

V sredo bodo poslanci na prvi izredni seji državnega zbora obravnavali predlog sprememb zakona o vladi. Predlog zakona se nanaša na ureditev sestave vlade, konkretno na povečanje števila ministrstev.

Golob naj bi povečal število ministrstev

Poslanska skupina s prvopodpisanim predsednikom Gibanja Svoboda Robertom Golobom predlaga pet novih ministrstev, skupaj torej 19 ministrstev, kar je največ do sedaj v zgodovini Slovenije. Nenazadnje, bili bi edina država v Evropi, ki bi imela toliko ministrstev. Predlog zakona bodo obravnavali po skrajšanem postopku, saj se koalicijskim partnerjem mudi s sestavo vlade. A Golobu ne bo šlo tako gladko. Pričakovati je mogoče burno razpravo, opozicija namreč nasprotuje višanju ministrstev in lahko zahteva celo referendum.

Predlagatelji namreč predlagajo, da bo 15. slovensko vlado, ki bo mandat predvidoma nastopila 3. junija, sestavljalo 19 ministrov in eden brez resorja, skupaj torej 20. To je največ doslej v samostojni Sloveniji, potem ko je bila šele leta 1992 sprejeta nova ustavna ureditev. Aktualna vlada Janeza Janše je imela 14 ministrov in tri ministre brez resorja, skupaj torej 17. 

Poslanci tudi o RTV

Pred poslanci bo tudi predlog sprememb zakona o RTV Slovenija. Stranka SDS je pri tem prehitela Gibanje Svoboda in novelo zakona o RTVS v postopek vložila pred njimi. Golob je kot eno izmed prednostnih nalog napovedal hitro spremembo ureditve, po kateri imajo zdaj v nadzornem in programskem svetu večino desne stranke. Že pripravljen predlog zakona o RTVS, s katerim bi upravljanje spet pridobila leva sredina, so vložili poslanci nove koalicije s prvopodpisano, nekoč (neodvisno) novinarko Mojco Šetinc Pašek iz Gibanja Svoboda. A so vladajoči naleteli na problem. Poslanska skupina SDS s prvopodpisanim Danijelom Krivcem, je predlagala spremembe načina plačevanja RTV prispevka in s tem prekrižala načrte nove koalicije, saj bo to zamaknilo sprejem zakona, ki ga je vložila stranka Gibanja svoboda. Se tudi o plačevanju (prisilne) naročnine na RTV obeta referendum?

Povezane objave

POZOR!!! Gen-i bo občutno podražil elektriko!

Ustavno sodišče je dolgo pacalo, na koncu pa povedalo: “Janša je nedolžen!”

Golob nad svojega tovariša Kučana. Marta Kos brez podpore SD

1 komentar

mona lisa 18. 05. 2022 - 4:10
Ministerstva za vse luzerje. NE. Ukinitev RTV naročnine. DA
Dodaj komentar

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več