Razkrivamo! Podarjeni milijoni Šarčeve vlade tik pred odhodom! Komu in koliko?

Ko je predsednik LMŠ Marjan Šarec 27. januarja letos odstopil kot predsednik vlade, njegova ministrska ekipa pa očitno ni dojela, da opravljajo samo še tekoče posle. Nekateri pa še sedaj (kot Marjan Šarec) ne dojamejo, da niso več predsedniki vlade.

Denarni tokovi v času odhajajoče Šarčeve vlade

Razkrivamo umazane mahinacije nekaterih bivših ministrov Šarčeve vlade. Čeprav je vlada od 27. januarja opravljala samo tekoče posle, so ministri sklepali milijonske posle. Pa ne za zaščitno opremo pred (takrat še) prihajajočo epidemijo koronavirusa, ki je Slovenijo zadel, ko so bila skladišča prazna, zdravstveno osebje pa je moralo maske pet dni sušiti in potem ponovno uporabljati.

V oči bode kar nekaj ravnanj odhajajočih ministrov in ministric. Izluščili smo najbolj zanimive:

  • Tu je naspametno ravnanje ministrice za delo, družino in socialne zadeve Ksenije Kampfer, ki podpisala več kot milijon evrov težko pogodbo z družbo za komunikacijski management Pristop. In to 11. marca, torej dva dni, preden je prišla vlada s polnimi pooblastili. Šlo naj bi za projekt, ki se bo izvajal v obdobju od 10. februarja letos do 30. aprila 2023.
  • Ministrstvo za finance je v obdobju od 1. januarja 2020 do 12. marca 2020 podpisalo eno pogodbo z izvajalcem Nastop plus, komunikacijske storitve d. o. o. v skupni vrednosti 24.156 EUR z DDV. Ministrstvo za finance je pogodbo z dopisom št. 4302-1/2020/5, dne 18. marca 2020 odpovedalo (datum vročitve 20. marca 2020). Na podlagi 15. člena pogodbe je odpovedni rok 30 dni od trenutka, ko nasprotna pogodbena stranka prejme obvestilo o odpovedi. Do 31. marca 2020 je bilo po pogodbi za opravljene storitve izvajalcu plačano 13.768,92 EUR
  • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 7. februarja 2020 podpisalo Pogodbo za odkup avtorske skladbe Vlada Kreslina za potrebe TV spota Naša super hrana za obdobje 6 mesecev. Vrednost pogodbe med MKGP in Založbo Kreslin d.o.o. je bila 6.588,00 EUR z vključenim DDV.
  • Z izvajalcem Pristop, družba za komunikacijski management d.o.o., je delal tudi Karl Erjavec, na ministrstvu za obrambo.  Dne 19. februarja 2020 sklenjen okvirni sporazum za izvedbo Celovite strategije priprave in izvajanja promocije in oglaševanja Slovenske vojske, vojaške službe in vojaškega poklica ter pridobivanje kadrov za Slovensko vojsko, v vrednosti 1.2 mio EUR z DDV. To pa ni bilo vse. Z izvajalcem Infonet media  je bila dne 23. januarja 2020 sklenjena pogodba za oglaševanje-promoviranje vojaškega poklica ter zakup medijskega prostora na radijskih postajah v vrednosti 19.398 EUR z DDV z veljavnostjo do 31. decembra ter še ena pogodba 3. februarja 2020 za oglaševanje ter zakup medijskega prostora in produkcijo avdiovizualnega gradiva, namenjenega ozaveščanju prebivalstva vezano na številko 112 v vrednosti 25.000 EUR z DDV z veljavnostjo do 31. decembra 2020.
  • Tudi na kulturi so sklepali pogodbe tik pred koncem. Kulturno ministrstvo Zorana Pozniča je dne 28. februarja podpisalo pogodbo z Majo Repotočnik – samozaposleno v višini 2.600,00 EUR, izplačano dne 3. aprila 2020. Vsebina pogodbe je prenos materialnih avtorskih pravic na avtorskem delu z avtorice na naročnika in izplačilo nagrade avtorici za javni natečaj celostne grafične podobe obeležitve 160. obletnice rojstva skladatelja Huga Wolfa.

Takšne in drugačne pogodbe, denarni tokovi ipd. so se odvijali v času, ko je vlada opravljala le tekoče posle. Mi smo jih tukaj našteli le nekaj. Nismo pa opazili, da bi se zaskrbljeni državljani zaradi tega sekirali in kolesarili po Ljubljani.

Razkritje je nastalo, kot posledica odgovora na poslansko vprašanje mag. Dejana Kaloha v zvezi s sklenjenimi pogodbami vseh ministrstev z oglaševalskimi, oblikovalskimi ali drugimi podobnimi agencijami ter svetovalnimi podjetji, ki naj bi opravljala promocijsko oziroma komunikacijsko dejavnost. Več si lahko ogledate TUKAJ

Očitno je prvorazrednim dovoljeno vse!

MG


Povezane objave

Žan Mahnič, vladajočim ob razpravi o preiskovalni komisiji, nalil čistega vina!

Znana levičarska aktivistka ovadena, zaradi suma davčnih nepravilnosti?

Tako je Hojs, ob prazniku gasilcev, Golobovim povedal, kar jim gre.