Izbrskali smo! Nekaj najpogostejših vprašanj glede koriščenja turističnih bonov? Preverite!

slika www.bled.si

Vlada Republike Slovenije je pripravila tretji protikoronski zakon, v katerega je vključen tudi turistični bon, katerega bo prejel vsak slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Za vas smo pripravili pogosto zastavljena vprašanja z odgovori.

Nekaj najbolj pogostih vprašanj glede turističnih bonov

  • Kdo je upravičen do turističnih bonov? Bone bomo prejeli vsi, ki prebivamo v Sloveniji oziroma imamo tukaj stalno prebivališče. Polnoletne osebe bodo upravičene do bonov v vrednosti 200 evrov, mladoletne pa v vrednosti 50 evrov.
  • Za katere storitve lahko koristim oz. unovčim turistični bon? Porabiti ga je mogoče za plačilo nastanitve oziroma nastanitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje. Vladi je predlagana dopolnitev, naj v zakon dodajo še možnost polpenziona.
  • Najmanj koliko nočitev skupno bo pogoj za unovčenje bona? Število nočitev ne bo pogoj za unovčenje bona.
  • Ali lahko doplačam za večerjo oz. polpenzion v objektu? Če v objektu nudijo možnost dodatnih obrokov, lahko le te dodatno naročimo in jih doplačamo. Trenutno osnutek zakona ne omogoča plačila dodatnih obrokov s turističnim bonom, ampak le z gotovino oz. kartico.
  • Ali lahko turistični bon razdelim na več plačil različnim ponudnikom? Ne, posamični turistični bon mora biti izkoriščen pri posamičnem ponudniku.
  • Bom lahko z bonom plačal tudi druge storitve kot so kosila, masaže in obiski naravnih znamenitosti? Ne, te izdatke bo potrebno poravnati iz drugih virov.
  • Ali je prenosljiv? Turistični bon je prenosljiv samo med ožjimi člani družine: med brati, sestrami in med starši in otroki.
  • V kakšni obliki bodo boni izdan? Turistični boni bodo izdani v elektronski obliki.
  • Kdaj lahko turistični bon porabim? Turistični bon je potrebno porabiti najkasneje do 31.12.2020. Kar pomeni, da mora biti datum zaključka dopustovanja 31.12.2020. Začetek koriščenja bona je povezan s sprejemanjem zakona in odobritve. Pričakuje se, da ga bo možno porabiti najkasneje od 1. julija 2020 dalje.
  • Kaj se zgodi z neporabljenimi boni?  Boni, ki se ne bodo unovčili do 31.12.2020, bodo po tem datumu zapadli. Boni ne bodo izplačljivi v denarju. Upravičenec ne bo mogel uveljavljati nikakršnega zahtevka do Republike Slovenije.
  • Ali lahko turistični bon porabim za zimske počitnice? Turistični bon se lahko porabi za vsa bivanja, ki se zaključijo do 31.12.2020. S turističnim bonom lahko plačate le storitev najema oz. nočitve z zajtrkom. Vse ostale storitve so plačljive direktno s strani gosta z gotovino ali kartico.

Če želite rezervirati vaše destinacije ali pa se o njih pozanimati, to že lahko storite. Vsaka nastanitev bo imela svoja pravila pri zahtevah glede potrditve vašega prihoda. Določene nastanitve lahko zahtevajo tudi v naprej predane turistične bone, da si s tem zagotovijo prihod gosta in njegovo resnost.

MG


Povezane objave

Če bi bile volitve danes: SDS bi pojedel Svobodo, Resnica pa bi izrinila Levico

Ali ima Urška Klakočar Zupančič demenco, ali pa le kratko pamet? (video)

Golobovi glede postavitve azilnih centrov, po novem, ne bodo nobenega vprašali