Time’s Up Now – Zdaj je čas

Vir: Twitter / RWitherspoon

V Hollywoodu je skupina žensk, med njimi slavne igralke Eva Longoria, Reese Witherspoon, Nicole Kidman in Jennifer Aniston, napovedala boj proti spolnemu nadlegovanju na delovnem mestu po vseh Združenih državah Amerike. Ustanovile so gibanje Time’s Up Now – Zdaj je čas.

Članice gibanja so v ustanovnem pismu zapisale, da se nadlegovanje preprosto nadaljuje, ker napadalci in delodajalci ne nosijo posledic. Gibanje je z donacijami zbralo 13 milijonov dolarjev in ustanovilo denarni sklad za pravno zaščito žensk, ki nimajo denarja, da bi se na delovnem mestu lahko borile proti spolnemu nasilju. Zavzema se tudi za enakost spolov na vodstvenih delovnih mestih in enake plače ter sprejetje kazenske zakonodaje za podjetja, ki bi tolerirala spolno nadlegovanje.

Gibanje Time’s Up Now je bilo ustanovljeno kot posledica razkrinkanja nedostojnega vedenja in spolnega nadlegovanja enega najvplivnejših filmskih producentov v Hollywoodu Harveya Weinsteina. Weinstein je lahko s svojim vplivom, zvezami in poznanstvi mladim igralkam in igralcem utrl uspešno igralsko kariero oziroma jim jo uničil. Ob aferi so se oglasile znane igralke. Gwyneth Paltrow je povedala, da jo je Weinstein povabil na “masažo” v svojo spalnico, kar je zaupala le svojemu agentu in takratnemu fantu  Bradu Pittu. Svojo slabo prvo izkušnjo z Weinsteinom je razkrila tudi  Angelina Jolie, ki z njim ni več delala. Uma Thurman, ki je z Weinsteinom sodelovala pri več filmih mu je sporočila, da je jezna, da se stvari morajo spremeniti in da si ne zasluži niti krogle. Spolnega nasilja med snemanjem filma Frida ga je obsodila tudi igralka Salma Hayek in ga označila za pošast, ki ji je grozila s smrtjo, vsakič ko ga je zavrnila. Na stran žrtev se je postavila tudi igralka Kate Winslet in obsodila ravnanje Weinsteina.  

J. L.

Povezane objave

Nov preobrat pri izginotju male Danke. V avtu, ki naj bi jo povozil, niso našli njenih sledi

Šokantno odkritje. Brat, osumljenega za umor male Danke, v priporu ni umrl naravne smrti

Tretjega osumljenca Dankinega umora, prehitela smrt.