Blejski strateški forum! Poglejte kdo vse prihaja! (glejte v živo)

foruma
Blejski strateški forum, Foto: BSF/Twitter

Danes se je začel 16. Blejski strateški forum, ki letos poteka pod naslovom »Prihodnost Evrope«. Med gosti je več predsednikov vlad evropskih držav.

ZAČEL SE JE BLEJSKI STRATEŠKI FORUM

Glavne teme strateškega foruma na Bledu so spopadanje s Covid-19 epidemijo, širjenje Evropske unije na Zahodni Balkan in njena krepitev ter zelena in digitalna preobrazba. 

Na Bled ob slovenskem političnem vrhu s predsednikom Borutom Pahorjem in premierjem Janezom Janšo na čelu prihajajo predstavniki Evropske unije. “Neverjetna je udeležba Evropske unije od predsednika Evropskega sveta Charlesa Michella do predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija, kar je seveda prav. Kot rečeno, na tapeti bo predvsem prihodnost EU”, je svoje zadovoljstvo izrazil Cerar. V Slovenijo pa je tudi že prispela predsednica Evropske komisije Von Der Leyen, evropska komisarka Dubravka Šuica in evropski komisar Oliver Varhelyi. V Slovenijo prihaja tudi 10 tujih premierjev in več zunanjih ministrov. Prav tako bodo sodelovali številni drugi pomembni gosti, med njimi državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin, ki velja za vodjo vatikanske administracije. Foruma pa se bo udeležilo tudi petih bivših premierjev oz. predsednikov držav. Med posebnimi gosti bo vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska. Skupaj bo na panelih foruma v sredo in četrtek sodelovalo tudi okoli 170 panelistov z vsega sveta.


Predsednik Evropskega sveta Charles Michele je v svojem pozdravnem govoru. Poudaril je, da si bodočnosti EU ne moremo predstavljati brez Zahodnega Balkana. Govoril je o pomembnosti zelene in digitalne strategije. Obenem pa je opozoril, da je treba ob tehnološkemu napredku in digitalnem svetu zagotoviti privatnost državljanov. Slovenski minister za zunanje zadeve Anže Logar pa je v pozdravnem govoru pozdravil vse goste in predstavil glavne teme letošnjega foruma. Poudaril je, da se Evropska unija sooča z mnogimi krizami. »Optimizem iz leta 2004 se je preobrazil v politični realizem in celo pesimizem«.

Slovenski premier Janez Janša je najprej spregovoril o pomenu članstva Slovenije v Evropski uniji. “EU je drugačna danes, kot je bila med prvim predsedovanjem. Lahko bi rekli, da je bilo prvo slovensko predsedovanje zadnje, ki ga ni zaznamovala takšna ali drugačna kriza: finančna kriza, migrantska kriza, brexit… Upamo, da je prišel čas, ko morajo ukrepi EU-ja postati strateški in dolgoročni, morajo biti usmerjeni v doseganje cilja, ki so si jih zadali ustanovni očetje EU-ja: Evropa, ki je svobodna, cela in v miru sama s sabo in s soseščino.”

Glede prihodnosti Evrope je Janša dejal, da je glavni izziv evropskega združevanja zagotoviti enotnost ob hkratnem upoštevanju raznolikosti. “Evropa žal še ni našla vseh odgovorov na to vprašanje. MIslim, da ni potrebno izumljati tople vode, temveč kot smo že povedali, se je treba vrniti na začetek: iskanje soglasja, vzajemno spoštovanje, subsidiarnost in solidarnost.”

Prvi panel z naslovom Prihodnost Evrope – Stati in obstati bo ponudil enajst govorcev. Ob Michelu, Sassoliju in Janši še srbskega predsednika Aleksandra Vučića, kardinala, premierje Češke, Slovaške, Madžarske, Hrvaške in Grčije. Sodelovala bo tudi podpredsednica Evropske komisije. Sledil bo panel bivših voditeljev. Nekdanji vodja zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta Elmar Brok, nekdanji slovenski premier Alojz Peterle, nekdanji slovaški premier Mikulaš Dzurinda, nekdanji češki premier Mirek Topolanek in nekdanji predsednik avstrijskega parlamenta Andreas Khol. Preko videopovezave bo sodelovala še nekdanja španska zunanja ministrica Ana Palacio in politolog Jacquesa Rupnika. Sledila bo razprava o gospodarskem okrevanju po pandemiji covida-19, ki se jo bodo udeležili šef evropskega reševalnega mehanizma ESM Klaus Regling, predsednica evropske razvojne banke (EBRD) Odile Renaud-Basso ter podpredsednica Evropske investicijske banke (EIB) Lilyana Pavlova. Sodelovali bodo tudi minister Andrej Šircelj in guverner banke Slovenija Boštjan Vasle ter finančniki Valerio De Luca, Miroslav Singer in Laszlo Wolf. Sledila bo razprava o širitvi EU. Med udeleženci bodo voditelji vseh držav Zahodnega Balkana. Prihajajo tudi premierji Črne gore, Kosova, Albanije in Severne Makedonije. Sodeloval bo še poljski premier Mateusz Morawiecki, predsednik Bolgarije Rumen Radev, evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi ter novi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt. Preko videopovezave bo sodelovala tudi moldavska predsednica Maia Sandu. Slavnostna govorka voditeljica bo tudi beloruske opozicije Svetlana Tihanovska. Po večerji bo še “nočna razprava”, letos posvečena digitalizaciji. Glavna gosta bosta izredni profesor Jure Leskovec s Standfordske univerze in visoki predstavnik Facebooka Nicholas William Peter Clegg. Na razpravi pa bo sodeloval tudi minister pristojen za digitalno transformacijo Mark Boris Andrijanič.

Glejte blejski strateški forum v živo!

P.M.

 

 

 

.

VREME

Maribor
oblačno
77%
3.6km/h
100%
9°C
11°
8°
8°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.