Električni skiro – osnovna pravila varne vožnje

Električni skiroji so izjemno priljubljeni.

Električni skiro je nedvomno vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo, saj je priročen, enostaven za uporabo in cenovno ugoden. Uporaba električnih skirojev prispeva tudi k zeleni mobilnosti, saj pomaga zmanjševati prometne zamaške, hrup, gnečo in izpuste škodljivih plinov, ki negativno vplivajo na okolje in zdravje ljudi.

Namesto s kolesom, z javnim prevozom ali z osebnim avtomobilom krajše razdalje vedno več posameznikov premaguje s skirojem – to posebej velja za urbana in počitniška središča. Poleg tega, da ste lahko z električnim skirojem hitrejši, saj se izognete čakanju in zastojem, se z vožnjo ne oznojite, zato se lahko v službo ali na zmenek zapeljete tudi v elegantnejši obleki.

E-skiroji so idealni za vožnjo v suhih dneh, od pomladi do pozne jeseni, v prometu ga lahko uporabljate mladi in stari. Ker je e-skiro razmeroma novo prevozno sredstvo, se je avgusta 2021 dopolnil Zakon o pravilih cestnega prometa, ki je uredil področje vožnje z električnim skirojem.

Do takrat je bila vožnja z e-skirojem uradno prepovedana.

Preden se podate na vožnjo z vašim e-skirojem, si preberite najpomembnejša prometna pravila, da boste varno in pravilno prispeli na cilj.

Pravila vožnje z e-skirojem

1. Z e-skiroji se lahko vozite le po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, je dovoljena vožnja ob desnem robu smernega vozišča v naselju, a le v naseljih z omejitvijo hitrosti vožnje do 50 km/h. Če se vozite po pločniku, ki je namenjen le pešcem, tvegate kazen v višini 40 evrov.

2. E-skiro spada v kategorijo lahkih motornih vozil; mednje sodijo invalidski vozički in vozila na motorni pogon, ki niso širša od 80 cm, za katere ni potrebna evropska homologacija in pri katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, kar je najvišja dovoljena hitrost. V primeru vožnje po mešani površini (pešci in kolesarji) mora voznik e-skiroja upočasniti vožnjo na hitrost premikanja pešcev, kar je običajno pod 10 km/h.

3. Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti je obvezen sprednji žaromet z belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijska svetilka z rdečo svetlobo. Poleg tega mora biti na zadnji strani nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumen ali oranžen bočni odsevnik.

4. Starost uporabnika e-skiroja

Najnižja dovoljena starost med otroci je dopolnjeno 12. leto z opravljenim kolesarskim izpitom (ta pogoj velja do 14. leta starosti), sicer pa je vožnja dovoljena osebam, ki so starejše od 14 let.

5. Uporaba čelade

Uporabnik električnega skiroja do 18. leta starosti mora nositi čelado. V nasprotnem primeru vas lahko doleti globa v višini 120 evrov. Tudi za starejše uporabnike je čelada priporočljiva, saj je varnost vedno na prvem mestu.

6. Na e-skiroju je prepovedano prevažati druge osebe ali predmete, ki ovirajo voznika pri vožnji.

7. Med vožnjo z e-skirojem je prepovedana uporaba slušalk ali drugih naprav, npr. mobilnega telefona, ki bi ovirale vožnjo. Z uporabo slušalk ali telefona tvegate nesrečo, saj ne slišite drugih zvočnih signalov, in globo 120 evrov.

8. Nadzor nad pravilno in varno vožnjo z e-skiroji lahko po dopolnjenem zakonu izvajajo poleg policistov tudi mestni oz. občinski redarji.

9. E-skiro parkirate tako, da ne ovirate ostalih posameznikov, prehoda in prometa na ulici.

Pravila vožnje z e-skirojem

Tiho, varčno in udobno prevozno sredstvo

S priljubljenostjo uporabe e-skirojev narašča tudi ponudba e-skirojev na trgu. Izbirate lahko med enostavnejšimi električnimi skiroji z osnovnimi funkcijami in bolj kompleksnimi, ki so zmogljivejši, s pnevmatikami za vse terene, z bolj vzdržljivimi baterijami in najnovejšo tehnologijo.

 Obstaja skiro za otroke, ki je prilagojen otroškim potrebam – večje pnevmatike, lažji, enostaven za zaviranje, nižja največja hitrost – in skiro za odrasle, ki upošteva potrebe odraslih – pnevmatike, višja hitrost, dodatne funkcije.

Električni skiroji so izjemno priljubljeni.

Pri vožnji je treba upoštevati tudi naslednje značilnosti

Ne glede na vrsto e-skiroja pa imajo vsi nekaj značilnosti, ki jih je treba upoštevati pri vožnji.

E-skiro se premika skorajda neslišno, zato vožnja z njim pomeni večje tveganje za druge udeležence v prometu – npr. pešce, kolesarje … Ob približevanju drugim udeležencem je zato priporočljivo uporabiti zvočne signale na e-skiroju in obvezno prilagoditi razdaljo ter hitrost.

Ker ima električni skiro le 2 majhni kolesi lahko ob vožnji občutite vsako neravnino in oviro na vozni površini – kamenje, pesek, razpoke, podlaga, kar vas hitro lahko vrže iz ravnotežja in povzroči padec.

Da bo vožnja z e-skirojem varna, je vselej pomembno prilagoditi hitrost in biti pozoren na dogajanje na vozišču. Tako kot za ostala prevozna sredstva je tudi pri e-skiroju pomembno poskrbeti za redno vzdrževanje in pregledovanje delovanja zavor, baterije, pnevmatik in ostalih delov.

Bogato ponudbo kakovostnih e-skirojev najdete v spletnih in fizičnih trgovinah Hervis. Zagotovo boste našli praktično in uporabno e-prevozno sredstvo, s katerimi boste uživali v varni in udobni vožnji.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.