RAZKUŽILA – Nasveti, kdaj, kako, kje, kaj, …

Uporaba razkužila `malo in hitro´ je brez pomena. Še posebej so v zmoti tisti, ki uporabljajo razkužilo, da prihranijo čas, ko imajo na voljo tekočo vodo in milo.

Kdaj uporabiti razkužilo?

Doma, v službi ali v restavraciji imamo praviloma vedno na voljo tekočo vodo in milo. Razkužila v tem primeru ne potrebujemo. Drugače je npr. v javnem potniškem prometu ali ob vstopu v javne prostore, kot so trgovine, pošte in podobno. Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko novi koronavirus preživi na različnih površinah. Po nekaterih podatkih ostane aktiven do en dan na kartonu ter do tri dni na plastiki in kovini.

Če nimamo dostopa do tekoče vode in mila, uporabimo razkužilo.

Kako uporabiti razkužilo?

Najprej odstranite z rok prstane, zapestnice in drug nakit. Preberite navodila za uporabo. Proizvajalci učinkovitost izdelkov za razkuževanje preverijo po natančno določenih pogojih (količina in čas). Ni redko, da je predpisana količina 3 ali celo 4 mililitre, priporočeni čas drgnjenja pa 30 sekund ali celo eno minuto. To je veliko in zelo dolgo, a le v tem primeru razkuževanje res doseže svoj namen.

Razkužilo vtirajte toliko časa, da se na rokah posuši. Če se posuši prej kot v predpisanem času, nanesite dodatno količino. Razkužila po uporabi ne brišite in ne izpirajte.

Kaj kupiti?

Na trgu je veliko izdelkov, ki nosijo oznako “dezinfekcija”, “razkuževanje” in podobno, pogled na seznam sestavin pa razkrije, da alkohol ni na prvem mestu. To pomeni, da je alkohola v izdelku manj kot 50 %.

Če želite, da bo razkužilo učinkovalo le proti virusu SARS-CoV-2, zadostuje izdelek z najmanj 60 odstotki alkohola. Ker prihajajo jesenski in zimski meseci, ko zdravstvene ustanove vsako leto beležijo velik porast okužb tudi z drugimi virusi, najpogostejši so virusi gripe, respiratorno sincicijski virus, pa tudi adenovirusi, pa je priporočljiva uporaba razkužila z najmanj 80 odstotki alkohola.

Pri nakupu bodite pozorni, da je alkohol na prvem mestu na seznamu sestavin. Poiščite tudi podatek o koncentraciji alkohola.

ok1V redu
Med sestavinami je alkohol na prvem mestu.
niok1Ni v redu
Med sestavinami je voda na prvem mestu.
 vredu  nivredu

Preverite seznam sestavin!

Označevanje koncentracije aktivne snovi: % alkohola, vol% alkohola, 10g na 100 g izdelka…
Nekateri proizvajalci navajajo odstotke mase na volumen, drugi volumske odstotke, tretji težo alkohola v 100 g izdelka. V zakonodaji o označevanju biocidnih izdelkov (Uredba (EU) št. 528/2012 Evropskega parlamenta in sveta z dne 22. maja 2012 o dostopnosti na trgu in uporabi biocidnih proizvodov) je navedeno, da je na izdelku potrebno označiti “oznako vsake aktivne snovi posebej in njeno vsebnost v merskih enotah”. Masni in volumski odstotki se nekoliko razlikujejo:

  • 70% v / v ustreza 63% m / m
  • 80% v / v ustreza 74% m / m
  • 85% v / v ustreza 80% m / m

Nega kože?

Pogosta in dolgotrajna uporaba razkužil lahko škodi koži na rokah. Na nekaterih izdelkih je navedeno, da vsebujejo tudi negovalne sestavine, a naj vas to ne zavede, saj niso namenjeni za nego kože. Kot smo že zapisali: v razkužilih mora prevladovati alkohol kar pomeni, da so snovi, ki ščitijo kožo na rokah, v manjših koncentracijah, premajhnih za resen učinek negovanja.

Prazna embalaža razkužil spada med nevarne odpadke
Embalaža razkužil ne spada med plastične in kovinske odpadke, ampak v zabojnike za nevarne odpadke. Razkužila so namreč biocidna sredstva, zato jih je treba oddati pooblaščenemu zbiralcu nevarnih odpadkov.

 

Velike razlike v ceni

Za 1000 mililitrov izdelka na testu treba odšteli od 9,8 evra (Bioxcare v Eurospinu) do 62,5 evra (Victoria Beauty na Petrolu). Glede na velike razlike je dobro, da nakup načrtujemo vnaprej. Primerjajmo cene, praviloma so izdelki v večji embalaži cenejši. Razkužilo iz večje embalaže prelijemo v manjšo, ki jo imamo lahko vedno pri sebi.

12 koristnih nasvetov

1. Temeljito umivanje rok z milom in toplo vodo (strokovnjaki priporočajo 2-3 minute )je temelj higiene in zaščite pred številnimi okužbami, tudi pred okužbo z novim koronavirusom.
2. Roke po umivanju posušite na zraku ali s papirnato brisačo, nato pa se ne dotikajte več problematičnih površin (pipe, kljuke, tipkovnice …).
3. Uporaba sušilcev za roke v v zdravstvenih ustanovah je strokovno odsvetovana , tudi za javne prostore ni najboljša izbira, ker gre za obsežno kontaminacijo prostora z mikroorganimi na rokah.
4. Doma naj ima vsak družinski član svojo brisačo za roke. Perite jih na temperaturi 60 stopinj Celzija.
5. Razkužilo uporabite zgolj v primeru, ko nimate možnosti uporabe vode in mila. Ne nanašajte ga na umazano kožo.
6. Izberite razkužilo na osnovi alkohola, ki vsebuje vsaj 60 odstotkov, še bolje več, npr. 80 odstotkov, da uniči tudi druge viruse (in bakterije).
7. Upoštevajte navodila proizvajalca glede uporabe (količina in čas učinkovanja), saj je drugače uporaba razkužila nesmiselna in neučinkovita.
8. Nakit in dolgi nohti so dober prenašalec mikroorganizmov. Pred razkuževanjem z rok odstranite nakit. Razkužilo temeljito vtrite v dlani, hrbtišče roke, medprstne prostore, palec in na konice prstov.
9. Umazanija zastaja v umetnih nohtih in poškodovanem laku za nohte. To predstavlja idealno gojišče za bakterije, viruse in glive.
10. Po izvedbi razkuževanja se morajo roke posušiti na zraku, ne brišite jih.
11. Otrok naj uporablja razkužilo pod nadzorom staršev. Če zaide v oči, lahko zaradi velike koncentracije alkohola povzroči opekline. Potrebno je takojšnje izpiranje z vodo.
12. Tudi če uporabljate rokavice, si morate roke temeljito umiti takoj, ko rokavice snamete.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
43%
4.1km/h
20%
7°C
10°
4°
7°
Tue
-1°
Wed
4°
Thu
1°
Fri
3°
Sat

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA